CRKVAMEĐUGORJEVJERA I DUHOVNOST

Vatikansko pojašnjenje o Međugorju očekuje se sutra – što očekivati?

U četvrtak će se u Vatikanu održati konferencija za novinare o svetištu u Međugorju, mjestu navodnih marijanskih ukazanja od 1980-ih, koje je u posljednjem desetljeću dobilo posebnu pozornost Svete Stolice.

Od svibnja Dikasterij za nauk vjere slijedi nove norme za istraživanje nadnaravnih pojava. To je dovelo do niza deklaracija na raznim stranicama: Trevignano Romano, Amsterdam, Calabria i drugima. Sada će Rim govoriti o “duhovnom iskustvu” poznatog međugorskog svetišta koje svake godine privuče preko milijun hodočasnika.

Vatikan je pokrenuo istražnu komisiju 2010., pod Benediktom XVI.; zatim je papa Franjo imenovao “apostolskog vizitatora” 2018. da nadgleda pobožnosti i hodočašća na ovom mjestu, gdje ukazanja nisu službeno priznata od strane Svete Stolice. Prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Victor Manuel Fernández, stoga će govoriti o ovom fenomenu povezanom sa šest vidioca- koji su bili djeca u vrijeme prvih ukazanja 1981. – u svjetlu nove norme. Norme nude ljestvicu od šest razina za vladanje, u rasponu od “nihil obstat” – zeleno svjetlo za odanost – do “nije natprirodnog karaktera” – što odgovara crvenom svjetlu.

Kardinal Fernández se već prije četiri mjeseca osvrnuo na Međugorje kada je predstavljao norme. “Zahvaljujući ovim normama, vjerujemo da će biti lakše ići naprijed i doći do […] razboritog zaključka”, rekao je tada kardinal Fernández. “Pod pretpostavkom da postoji nihil obstat [priznanje da ova pobožnost ne predstavlja nikakav rizik, napomena ur.], možda ćemo morati pojasniti da se određene pojedinosti ne smiju uzimati ozbiljno”, rekao je dalje prefekt.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er