OSTALOVIJESTIZANIMLJIVOSTI

Uhvaćen rijedak svemirski događaj koji bi mogao baciti novo svjetlo na….

Nadaju se da će im podaci koji su prikupljeni promatranjem ovog događaja pomoći da bolje razumiju proces i samu mehaniku spajanja crnih rupa.

Znanstvenici su imali priliku promatrati nešto, za što vjeruju da je izuzetno rijedak događaj u svemiru. Naime, uspjeli su uhvatiti trenutak kad su se dvije crne rupe spojile, što je rezultiralo snažnim bljeskom. Događaj je zabilježen još u svibnju 2019. godine, a znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti sigurni da su spajanje crnih rupa i eksplozija s bljeskom povezani.

Naime, kad dođe do spajanja dviju crnih rupa, zbog njihove prirode nema vidljive eksplozije pa su takvi događaji zapravo “nevidljivi”. No, znanstvenici su do sad teoretizirali kako bi spajanje crnih rupa, u određenim uvjetima moglo uzrokovati eksploziju, ali za takvu teoriju nisu imali nikakvih dokaza, javlja Zimo.

Zato su znanstvenici oprezni u davanju bilo kakvih zaključaka dok ne prouče sve podatke. Nagađaju kako su se dvije male crne rupe spojile dok su bile u orbiti oko super velike crne rupe, a snaga koja je nastala spajanjem, uzrokovala je uništavanje svega što se našlo na putu novonastale crne rupe. To su znanstvenici mogli vidjeti kao bljesak i eksploziju.

Radi se o reakciji plinova na kretanje nove, veće crne rupe, koja stvara veoma jarku svjetlost vidljivu teleskopom, istaknuo je koautor znanstvenog rada Barry Mckernan. Znanstvenici su uvjereni da će novoformirana crna rupa uzrokovati novi bljesak u sljedećih nekoliko godina.

Naime, vjeruju da je proces spajanja crnih rupa usmjerio novonastalu rupu prema super velikoj crnoj rupi, a ako ste te dvije crne rupe spoje u budućnosti, znanstvenici će biti spremni snimiti novi bljesak. Nadaju se da će im podaci koji su prikupljeni promatranjem ovog događaja pomoći da bolje razumiju proces i samu mehaniku spajanja crnih rupa.

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er