REGIJAVIJESTI

U Hrvatskoj samo 8 novih slučajeva zaraze. Slijedi dodatno popuštanje mjera

Nacionalni krizni stožer Civilne zaštite izvijestio je javnost o najnovijoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata osam je novih slučajeva zaraze korona virusom, a ukupno 2096. Umrle su dvije osobe. Oporavilo se je 1489 osoba.

Na početku konferencije za novinare ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je čestitao novinarima Svjetski dan slobode medija te istaknuo da je točna informacija prijeko potrebna. “Radite sjajan posao. Hvala!”

Najnovije podatke iznio je ministar zdravstva Vili Beroš. “U protekla 24-sata imamo osam novodijagnosticiranih bolesnika od Covid-19, što daje ukupan broj od 2096 pozitivnih osoba. Nažalost, umrle su još dvije osobe pa je ukupan broj umrlih porastao na 79. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu umro je muškarac, 1950. godište, i u KBC-u Split žena, 1924. godište. Na respiratoru je danas 15 bolesnika.”

“Testirano je ukupno 38.084 osoba, među kojima njih 527 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 5,50 posto. Hospitalizirano je njih 231. Iz zdravstvenih ustanova je otpušteno 593 osoba, što je dva više u odnosu na jučer, kod kuće je oporavljeno 896, što je 24 više nego jučer. Ukupno je oporavljeno 1489 osoba. Od osmero zaraženih dvoje je u Zagrebu, jedan u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Osječko-baranjskoj i dva u Virovitičko-podravskoj županiji”, rekao je Beroš. 

Prijeti opasnost od uvezenih slučajeva

Beroš je upozorio i na novu opasnost uvezenih slučajeva u kojoj su četiri hrvatska državljana došla u Hrvatsku i kršila propisanu samoizolaciju. “Vidimo da se obavezna mjera samoizolacije krši”, rekao je ministar i objasnio što se dogodilo. 

“Jedan trenutak može poremetiti nekoliko tjedana našeg rada. Četvero hrvatskih državljana došlo je u Hrvatsku na 72 sata. Od tih četvero bolesnika jedan je imao simptome, nije ostvario kontakte, pozitivan. Drugi suputnik iz istog auta nije imao simptome, ostvario je kontakte. Pozitivan je. Još dvoje ih je bilo u autu. Jedan ima simptome gubitka njuha. U našoj uputi za postupanje prema osobama koji ulaze u Hrvatsku na 72 sata, dodat ćemo još jednu novost, obavezno testiranje”, rekao je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić također se osvrnula na kršenje mjera. “S kliničke strane idemo jako dobro. No ovakve situacije i izigravanje mjera, možda ne u lošoj namjeri, može ugroziti njihove obitelji i druge ljude. Ovo je teška bolest. Nemali broj ljudi koji su bili na respiratoru je umro. Ovi dobri brojevi se brzo mogu pokvariti ili ih možemo svesti na nulu i uživati u ljetu. Bitno je da mislimo na sebe i na sve oko nas”, zaključila je Markotić. 

I fizioterapeuti će moći raditi, a uskoro se otvaraju dječja igrališta

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak zadovoljan je trenutačnom epidemiološkom slikom te je najavio dodatno relaksiranje mjera. Najavio je odluku da se u rad puštaju i saloni za masažu te će od ponedjeljka s radom također moći krenuti i privatni fizioterapeuti. Ispričao stanovnicima Huma na Sutli jer je prije nekoliko dana iznio da se radilo o proslavi, a nije se o tome radilo, već se radilo o uvezenom slučaju.

Božinović je također najavio da se razmatra dodatno relaksiranje mjera. “Vjerojatno ćemo uskoro otvoriti dječja igrališta. Razmatramo mogućnost da se proširi broj uzvanika na vjenčanjima i prisutnost na pogrebu. Tu odluku zabrane zadržavanja vani nemamo namjeru produžavati”, rekao je Božinović.

direktno.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er