CRKVAVIJESTI

U brutalnom napadu mačetom u Španjolskoj ubijen sakristan, a svećenik teško ranjen

Sakristan je ubijen, a svećenik ranjen tijekom, kako se opravdano sumnja, terorističkog napada u srijedu na dvije katoličke crkve u Španjolskoj, prenosi CNA

Kako javlja Europa Press, prema policijskim izvorima ubijen je sakristan crkve Gospe od La Palme, a ranjen je pastor crkve sv. Izidora. Obje crkve nalaze se u gradu Algeciras blizu krajnjeg južnog kraja Pirenejskog poluotoka preko puta Gibraltarskog tjesnaca iz Maroka. Calatunya Press je izvijestio da je preminuli sakristan Diego Valencia, a svećenik otac Antonio Rodríguez.

List je dalje izvijestio da je u napadu u crkvi sv. Izidora osumnjičenik ušao u crkvu i mačetom udarao po kipovima. Svećenik ga je pokušao istjerati i kad je izašao, osumnjičenik, odjeven u djellabu (tipična marokanska haljina), ubo je svećenika u vrat. Biskupija Cádiz-Ceuta u kojoj se nalazi Algeciras rekla je u izjavi od 26. siječnja da je ozlijeđeni svećenik hospitaliziran i da je “srećom već izvan životne opasnosti”.

Preminuli sakristan bio je omiljen u župi i u gradu zbog svoje predanosti i susretljivosti sa svima, prenosi biskupija. Nacionalni sud pokrenuo je istragu kao navodni džihadistički teroristički napad, a postupak provodi Središnji istražni sud. Nakon napada, gradonačelnik Algecirasa odredio je dan žalosti.

Španjolski biskupi osudili su napad i izrazili sućut žrtvama i njihovim obiteljima. “S bolom sam primio vijest o događajima u Algecirasu”, napisao je na Twitteru Francisco César García, pomoćni biskup Toleda i generalni tajnik Španjolske biskupske konferencije. “U ovim tužnim trenucima patnje pridružujemo se tuzi obitelji žrtava i biskupije Cádiz i molimo Boga života i mira za brz oporavak ozlijeđenih”, rekao je prelat.

Glavni tajnik Španjolske biskupske konferencije priznao je da je “u ovom slučaju postojala vjerska motivacija mržnje prema vjeri”, ali je naglasio da “ne možemo i ne trebamo demonizirati skupine općenito”. Prelat je u svakom slučaju izrazio “najoštriju i potpunu osudu napada, posebno kada se ovo nasilje krivo pokušava opravdati u Božje ime. To je uzalud uzimanje Božjeg imena, kako god da se zove taj jedini pravi Bog.”

García je također podsjetio na više puta ponavljani stav i sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. i pape Franje, da se “Božje ime nikada, nikada, nikada ne može koristiti za bilo kakav čin nasilja.”

Španjolska biskupska konferencija objavila je u priopćenju svoju “blizinu i iskrene osjećaje i utjehu vjere obiteljima žrtava i biskupiji Cádiz te najoštriju osudu svih oblika nasilja, kojima ne može biti mjesta u društvu u kojemu živimo”.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er