MEĐUGORJEVIJESTIZANIMLJIVOSTI

Tu, iza našeg brda, ali miljama daleko! Hvala vam!

Mi hrvati, stanovnici FBiH i državljani Republike Hrvatske, ujedno pratimo zbivanja u našoj državi BiH pa podjednako i u našoj domovini RH. Povlačimo paralele i shvatimo koliko smo zaostali kao država.

Dok tu iza našeg brda, u drugoj nam našoj državi, ekonomija je počela cvasti u jeku ove pandemije, kod nas ništa novo na Balkanu. Dok je Hrvatska već u ožujku donijela planove i mjere pomoći gospodarstvu RH kao i turizmu, kod nas NIŠTA NOVOG. Afera respiratori odnosno ventilatori je punila medijske stranice, dok se izbjegavao krucijalni problem. Gospodarstvo, ekonomija, turizam, sve je palo u zaborav.

Odjednom se već nakon 3 mjeseca pandemije točnije “junu” ove godine pojavljivala ministrica turizma BiH Edita Đapo. Prvi puta čujemo za nju nakon 3 mjeseca, i odlazi u Neum da izvidi situaciju u turističkom Neumu. Da je prošla kroz Sarajevo, Mostar, Međugorje direkt u Neum gdje ju je zadovoljila situacija u Neumu koju je zatekla, a nije vidjela ostatak turističkih središta u BiH. Nakon pressinga iz općine Čitluk, kao i iz Mostara te pressinga na ministarstvo turizma iz samog Međugorja, naša ministrica poslala je apel vijeću ministara FBiH za otvaranje granica. Svakako pozdravljamo odluku, ali vijeće donosi odluku kakvu donosi sa NEGATIVNIM COVID TESTOM OMOGUĆEN ULAZAK U BIH. Na samom početku se uvidjelo da ta odluka nije ni malo promjenula situaciju pa se opet preko medija izvršio pritisak od nas mještana, općine Brotnjo i ostalih insitucija koje se bave turizmom, da bi u proteklih dana naša ministrica Đapo opet uputila apel vijeću ministara da se Covid test ukine kao obveza za ulazak u BiH. Svakako pozdravljamo i ovu odluku i napor same ministrice i ministarstva, ali mislimo da je već kasno za to. Festival kuca na vrata, dani kad bih očekivali veći broj hodočasnika, ali po izjavama mještana Međugorja nitko još nema rezervaciju za festival. Ostatak sezone je također upitan. Dugo je trebalo nekima da se osvijeste na čelnim pozicijama Vlade FBIH.

Ovim putem se zahvaljujemo pogotovo našim zastupnicima u vladi FBiH na datoj podršci u jeku ove krize. Hvala vam na svemu što ste učinili proteklih 25 godina, a ne samo u ovoj godini. Zato i jesmo gdje jesmo. Dok se slušao hit od Zostera Hercegovina-Kalifornjia, autor same pjesme je možda mislio aludirati na Somaliju, a ne na Kaliforniju. Dok nam se škole prazne, u Irskoj i Njemačkoj se pune škole upravo našom djecom, i to već duže vrijeme. Kako stvari stoje trenutno ta brojka će se povećati. Barem kad nam ne možete pomoći, nemojte nam ni odmagati. Najmanje što možete učiniti jeste otvoriti granice bez uvjeta COVID negativnog testa, i svakako će stvari krenuti na bolje. Kad mogu Hrvatska, Turska, Grčka, Španjolska, Italija, Francuska i ostale zemlje obihvaćene turizmom, možemo i mi. Zašto? Pa jednostavno je pogledati samo oboljele kod njih na 1 000 000 stanovnika. Recimo jučer je Italija imala 8 na svojih 60 000 000 stanovnika. Poljska oko 390 na 40 000 000, dalje nije potrebno ni nabrajati. Opet, možda je i džaba svirati, a možda i nije. Nadamo se i optimistični smo da će se uskoro promijenuti odluka vijeća ministara i pomalo pokrenuti kotačić ekonomije u Hercegovini.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er