VJERA I DUHOVNOST

Tri razloga zašto očajnički trebamo Mariju kao svoju Majku

Tri razloga zašto očajnički trebamo Mariju kao svoju Majku

1. Ljubav Majke Božje nas budi i osposobljava da budemo ono što jesmo! Teolog Hans Urs von Balthasar osvrnuo se na jednostavnu životnu činjenicu: “Malo dijete budi samosvijest ljubavlju svoje majke.” U svojoj knjizi The Drama of the Gifted Child, psihijatrica Alice Miller objašnjava kako svako dijete ima opravdanu potrebu da ga majka primijeti, razumije, shvati ozbiljno i poštuje. U prvim tjednima i mjesecima života trebaju imati majku na raspolaganju, moraju biti u mogućnosti da se ogledaju u njoj…. Majka gleda bebu u naručju, a beba gleda majčino lice i nalazi se u njemu, pod uvjetom da majka stvarno gleda jedinstveno, malo, bespomoćno biće i da ne projicira vlastita očekivanja, strahove i planove za dijete.

U tom slučaju dijete se ne bi našlo u majčinom licu, već u majčinim nevoljama. Ovo bi dijete ostalo bez ogledala i do kraja života bi ga uzalud tražilo. I nažalost, ovo je nevolja mnogih ljudi. Ali to nije kraj priče. Jer dana nam je Bezgrješna Majka koja se brine za sve naše potrebe – Marija je Ogledalo koje tražimo. Jer “majka ne staje samo na davanju života”, kaže papa Franjo.

„S velikom pažnjom pomaže svojoj djeci da rastu, uči ih načinu života, prati ih uvijek svojom brigom, svojom privrženošću, svojom ljubavlju, čak i kad su odrasli. Jednom riječju, dobra majka pomaže svojoj djeci da dođu na svoje.” Papa sveti Ivan Pavao II. izrazio je nešto slično: Majka nije samo majka fizičkog stvorenja rođenog iz njezine utrobe, već i osobe koju rađa. Marija je Majka Božja jer je pratila Sina Božjega u njegovom ljudskom rastu. Marijino majčinstvo nije samo veza naklonosti – ona učinkovito pridonosi našem duhovnom rođenju i razvoju života milosti u nama.

2. Majka Božja nas sprječava da Isusa pretvorimo u apstrakciju! Potrebna nam je Marija Majka Božja da nas spriječi da Isusa pretvorimo u apstrakciju… da Isusa ne svedemo samo na njegovo učenje, njegovu poruku ili njegov primjer. Jer Isus nije filozofija za učenje; on je Osoba koju treba voljeti. A samo Majka Božja ljubi Isusa onako kako on zaslužuje. Zbog toga je sveti Ivan Pavao II. istaknuo da nas „Marija vodi Kristu, a Krist nas vodi svojoj Majci“.

Konkretizirati stvari sama je bit majčinstva. Kardinal Raniero Cantalamessa komentira da je “Bog tiho ušao u utrobu žene. Bog silazi u samo srce materije: [riječ] mater [“majka”] dolazi od materia.” Majka Božja neprestano nas vraća na srž stvari: čovještvo njezina božanskog Sina. Kako kaže Bl. Guerric od Ignyja: “Marija je Majka života po kojoj sve živi.” U tom životu nema ničeg nejasnog, spekulativnog ili bezličnog. Život koji živimo je Isus, Put, Istina i Život. Što više gledamo u Majku toga života, to više upoznajemo i prihvaćamo život u njegovoj punini. A ako želimo više života u svom životu, trebamo imati Majku koja će nam to dati. I ona to čini.

3. Majka Božja daje nam moć nad smrću! Članak od prije nekoliko mjeseci u The Atlanticu intervjuirao je medicinsku sestru u hospiciju koja je izjavila da u trenutku smrti “gotovo svi zadnjim dahom zazivaju ‘mamu’ ili ‘majku’. Nešto duboko u nama zna da, kada smo u teškoj nevolji, kada je kraj blizu, trebamo svoju majku. Nije ni čudo što Zdravo Marijo završavamo moleći našu Majku Mariju da moli za nas “u času naše smrti”.

Kaže se da je Dostojevski, kako se ne bi prepustio očaju, dugo meditirao pred slikom Gospe. Još uvijek sam dirnut novinskim izvješćem koje sam pročitao prije mnogo godina o očajnoj mladoj ženi koja se popela preko lančane ograde na međudržavnom nadvožnjaku, namjeravajući skočiti u smrt na autocesti. Vozačica koja ju je primijetila – majka dvoje djece i baka šestero djece – zaustavila se, pozvala policiju, a zatim se popela do suicidalne mlade žene moleći: “Ne, dušo. Nemoj to raditi.” Ispružila je ruku kroz ogradu i zgrabila mladu ženu za odjeću, zgrabivši je svom snagom. Drugi su se vozači zaustavili i pridružili se bjesomučnom pokušaju da kroz otvore na ogradi drže ženu.

Policajac, koji je stigao na lice mjesta, opisao je što je vidio: ženu koja visi s nadvožnjaka koju drži “ogromna masa ljudi”. Što je navelo mladu ženu na taj samodestruktivni čin? Žena koja ju je otišla spasiti prisjetila se kako je mlada žena uvijek iznova govorila: “Mama me ne voli. Moja mama ne mari za mene.” Ali žena ju je umirivala kroz ogradu govoreći joj uvijek iznova: “Ne, volimo te.”

Majka je bila ta koja je prepoznala očaj te mlade osobe. Bila je to majka koja joj je priskočila u pomoć. Bila je to majka koja ju je uvjeravala s ljubavlju. A majka je bila ta koja je potaknula druge prolaznike na milosrđe da pomognu. Kao što je jedan spasilac rekao: “Svi su bili odlučni da neće pustiti tu djevojku ni iz kojeg razloga.” Stih drevne marijanske himne Ave Maris Stella moli: “Pokaži se Majkom” (Monstra Te esse Matrem).

Ponekad kada se držimo života, samo će majka biti dovoljna. Djela tih dobrih Samarijanaca primjer su prekrasnog uvida pape Benedikta XVI.: Život koji majka daje svom djetetu nije samo fizički život; ona daje potpuni život kada uzima djetetove suze i pretvara ih u osmijeh. Tek kada je život prihvaćen i shvaćen kao prihvaćen, on postaje i prihvatljiv. Da bi čovjek sebe prihvatio, netko mu mora reći: Dobro je što postojiš – mora to reći, ne riječima, nego onim činom cijelog bića koji zovemo ljubav.

Aleteia

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er