SVECI

Sveti Rupert

Danas slavimo svetog Ruperta, prvog biskupa Salzburga u Austriji i zaštitnika toga grada. Prema tradiciji, Rupert je rođen oko 660. u bogatoj plemićkoj obitelji u rodu s franačkim Merovinzima.

Najprije je postavljen za biskupa u Wormsu, ali je zbog protivljenja stanovništva morao napustiti grad. Na poziv bavarskog vojvode krajem sedmog stoljeća dolazi u Regensburg, kako bi ondje pomogao širiti kršćanstvo među bavarskim plemenima.

Širio je kršćansku vjeru diljem bavarskih pograničnih posjeda. Ratne prilike spriječile su ga u misionarenju panonskih Avara. Umjesto toga, zaputio se dalje u današnju Austriju, u grad koji je prozvao Salzburg. Tamo je ponovno uspostavio samostan svetog Petra i postavio temelje salcburške katedrale. Osnovao je i žensku opatiju Nonnberg. Radio je na obrazovanju svoje pastve i provodio reforme. Na imanjima biskupije osnovao je rudnike soli. Prema nekim izvorima, umro je na Uskrs 710., dok je prema drugima umro u Wormsu 717. Tijelo mu počiva u katedrali u Salzburgu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er