SVECI

Sveti Patrik

Danas slavimo svetog Patrika, biskupa i zaštitnika Irske. Patrik (latinski Patricius, irski Padraig), rođen je krajem četvrtog ili početkom petog stoljeća u Britaniji. Prema vlastitom kazivanju, sa šesnaest godina oteli su ga irski pirati i odveli ga kao roba u Irsku, gdje je šest godina čuvao stoku. Tamo se i obratio na kršćanstvo, jer ranije nije bio vjernik, iako je potjecao iz vjerničke, štoviše svećeničke obitelji.

Nakon toga uspio je pobjeći i vratiti se kući u Britaniju. Postao je klerik i studirao u Galiji odakle se, potaknut vizijom, vratio u Irsku, ali ovaj put ne kao rob, nego kao misionar. Tamo je krstio mnoge pogane te je, postavši biskupom, zaredio mnoge svećenike.

Legenda kaže da je koristio djetelinu s tri lista kako bi vjernicima objasnio otajstvo Presvetoga Trojstva. Otada je djetelina simbol Irske. Druga legenda tvrdi kako je svetac iz Irske istjerao sve zmije. Drugi izvori spominju kako se nekom prilikom Patrikov štap ukorijenio i izrastao u stablo. Patrik je protagonist mnogih irskih narodnih priča i običaja.

Prvotni je zaštitnik Irske i možda bi Irci mogli i nama Hrvatima biti uzorom kako se slave vlastiti sveci zaštitnici. Naime, blagdan svetoga Patrika slavi se i u Irskoj, a i svuda u svijetu gdje ima Iraca, velikim narodnim veseljima i paradama. Patrik je pokopan u katedrali u irskom gradu Downpatricku, uz svetu Brigid i svetog Kolumba.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er