SVECI

Sveti Modest iz Triera

Biskup Modest je u teška vremena bio zagovornik, tješitelj i svetački primjer u strpljivosti i nepokolebljivosti svojim vjernicima

Sveti Modest bio je jedan od biskupa drevne biskupije u Trieru. O njegovu životu imamo samo posve kratke podatke iz raznih martirologija ili rukopisa iz Njemačke i Nizozemske. Odatle je njegovo ime upisano u Rimski martirologij, najveći popis mučenika i svetaca.

Sveti Modest je upravljao biskupijom u Trieru u zadnjoj četvrtini V. stoljeća, kada se raspadalo Zapadno Rimsko Carstvo i kada je svuda po Europi zbog seobe naroda i provala barbara vladala sama nesigurnost. Pljačke, osvajanja i masovna ubijanja bila su svakodnevno prisutna.

U to teško doba jedina svijetla točka bili su neustrašivi sveti biskupi koji su se i uz opasnost gubljenja vlastitog života znali izložiti za svoje stado. Takav je bio i biskup Modest. Bio je u ta teška vremena zagovornik i tješitelj i svetački primjer u strpljivosti i nepokolebljivosti svojim vjernicima.

Vezani članci

On je prema prilično pomnom proučavanju umro godine 486. u Trieru. Pokopan je u crkvi Svete Marije u Trieru. Ta je crkva slavna kao proštenišna, jer se u njoj čuvaju relikvije svetog apostola Matije. Blagdan sv. Modesta slavi se danas, kad se prije obnove kalendara slavio blagdan svetog Matije.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er