VJERA I DUHOVNOST

Sveta tri kralja i simbolika njihovih darova

Tri kralja su klasične figure u svakom prikazu Isusova rođenja – jedan kralj na devi, jedan koji kleči na jaslama i jedan koji je spreman ponuditi svoje darove. Ali tko su bili tri kralja, je li ih bilo tri i što o njima znamo?

Nismo baš sigurni tko su bila sveta tri kralja. Dokazi iz Evanđelja nalaze se u prvih 12 redaka izvještaja svetog Mateja. Iz tog ulomka možemo samo doznati da se zovu Magi ili “mađioničari”, da su došli s Istoka u Jeruzalem i da su vidjeli zvijezdu koja je najavljivala rođenje židovskog kralja. Evanđelje ne kaže da su bila tri Mudraca. Ta ideja dolazi od tri dara koja su donijeli, prenosi Simply Catholic.

Da bismo odogovorili tko su bili Mudraci, prvo moramo istražiti što je Istok. Očiti izbor je Partsko carstvo. Za Isusovo vrijeme, Parthian Empire bilo je ime nekadašnjeg Perzijskog Carstva. Bilo je usredotočeno na današnji Iran i Irak. U Partskom carstvu postojala je kasta svećenika astrologa sa sjedištem u drevnoj religiji zoroastrizma. Većina učenjaka misli da su Magi bili zoroastrijski svećenici-astrolozi iz Perzije.

Međutim, ništa od toga nije zabilježeno u Matejevu evanđelju. Niti se spominje da su Mudraci bili kraljevi – niti u Matejevoj pripovijesti postoje deve. Pa, otkud ideja da su Mudraci bili kraljevi jahanja deva? Ideja o tri kralja i prisutnosti deva povezana je s dva starozavjetna proročanstva. Psalam 72, 10-11 glasi: “Kraljevi Taršiša i otoka nosit će dare, vladari od Arabije i Sabe danak donositi. Klanjat će mu se svi vladari, svi će mu narodi služiti”.

Sada možemo vidjeti odakle dolazi ideja kraljeva i deva. Matej kaže da su kraljevi došli s Istoka, a Perzija se čini očitim izborom, ali odlomak iz Izaije predviđa da kraljevi dolaze iz Efe, Midijanaca i Šebe. Gdje su Efa, Midijan i Šeba?

Midijan je starozavjetni naziv za ono što je u Isusovo vrijeme bilo Kraljevstvo Nabatejaca. Leži izravno istočno i južno od Jeruzalema – u današnjem Jordanu – a Efa je bila grad Midijana južnije na Arapskom poluotoku. Drevno kraljevstvo Sheba bilo je usredotočeno na današnji Jemen, također na istoku i jugu.

Ako tražimo dokaze u Pismu, proročanstvo iz Izaije sugerira da su Mudraci došli iz današnjih Jordana, Saudijske Arabije i Jemena. Ako jesu, vjerojatno su dolazili na devama, jer je Midijan bio posebno poznat po obilju deva.

Možemo li pomoću starozavjetnog proročanstva utvrditi odakle dolaze Mudraci? Oni koji vjeruju u točnost biblijskog proročanstva neće imati problema s tim. Međutim, postoje i drugi pokazatelji koji sugeriraju Arapski poluotok, a ne Perziju. Tri dara zlata, tamjana i smirne previđaju se kao tragovi za rješavanje zagonetke.

Darovi Magova

Odakle zlato? Kao što je spomenuto, Jemen je današnje mjesto drevne civilizacije Shebe. Sjajno bogatstvo kraljevstva temeljilo se na rudnicima zlata u Etiopiji. Arheolozi su nedavno otkrili mine za koje vjeruju da su mine kraljice od Sabe.

Priča o kraljici od Sabe (vidi 1 Kr 10), koja je došla u povorci s velikim kraljevskim darovima bogatstva, uspostavlja proročki presedan. Kao što je kraljica Sabe došla darovati darove židovskom kralju Salomonu, tako bi moglo biti da je kralj Sabe u Isusovo vrijeme došao, poput svog slavnog pretka, da nosi bogate darove židovskom kralju.

Nadalje, jemenski kraljevi u Isusovo vrijeme bili su židovski. Oni bi bili živo zainteresirani za zbivanja na Herodovom dvoru i dolazak novog židovskog kralja. Konačno, sam Isus spominje ovu poveznicu u Mateju 12:42 kada se odnosi na posjet kraljice Sabe Salomonu i, misleći na sebe, kaže, “ovdje postoji nešto veće od Salomona.”

Postoje još intrigantnije naznake temeljene na tri dara. Arapski poluotok – posebno područje Midijana i Šebe – jedino je mjesto na svijetu na kojem rastu određene biljke iz kojih se bere smola kako bi se napravilo i tamjan i smirna. Ova su dva bogata dara – korištena zbog svoje arome i u ljekovite svrhe – bila gotovina u ovom dijelu svijeta.

Podrijetlo tri dara ukazuje na to da su Mudraci došli s arapskog poluotoka. I darovi nisu bili samo bogati darovi prinošeni Kristu, već simbolični darovi kraljevstava njihova podrijetla.

Pokloni su imali diplomatsko značenje i sugeriraju da su Magi doista bili kraljevi ili veleposlanici s dvora Nabatee i Shebe. Još je intrigantnije bilo da je postojao stalni promet po “putu kađenja”, koji je išao na sjever od južnog vrha Arabije do današnjeg Jordana i preko Judeje do Gaze. Ako su Magi bili iz južne Arabije i Kraljevine Nabateje (današnji Jordan), njihov trgovački put vodio je točno pokraj Jeruzalema i Betlehema.

Jesu li bili svećenici?

Ali jesu li bili svećenici astrolozi? Iako znamo da je u Perziji postojala sekta astrologa-mađioničara, istina je također da su se perzijski mudraci raspršili po Partskom carstvu, koje se protezalo do Arapskog poluotoka i šire. Također je istina da perzijski zoroastrijanci nisu bili jedini astrolozi i mudraci. Znanje i mudrost drevne astrologije i proročanstva prakticirali su se u cijelom drevnom svijetu.

Ne znamo sa sigurnošću tko su bili Mudraci spomenuti u priči o jaslicama, a teorije i objašnjenja nastavit će se. Ali ako složimo sve dokaze, čini se da su Mudraci vjerojatno bili astrolozi pod utjecajem Zoroastrija na dvoru kraljevstava Nabateje i Šebe koji su novorođenom kralju Židova donijeli bogate darove od diplomatskog značaja.

sveta tri kralja

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er