SVECI

Sveta Marija Goretti- djevica

Danas slavimo svetu Mariju Goretti, djevicu. Marija je rođena 16. listopada 1890., u blizini Ancone, u zemljoradničkoj obitelji. Otac joj je rano umro, pa se majka morala boriti prehraniti obitelj. Dok su joj majka, braća i sestre radili u polju, Marija je kod kuće kuhala, šila, čistila i brinula za mlađu sestru Terezu.

Obitelj je, unatoč teškoćama, ostala bliska i odana Bogu. Dok je pred kućom šivala, približio joj se mladić imenom Alessandro. Pokušao ju je silovati, na što ga je ona upozorila da je to smrtni grijeh i da će za to ići u pakao. Kako Alessandro, unatoč tome, nije odustajao, Marija se branila, našto ju je on počeo gušiti i na kraju nožem izbo jedanaest puta. Dok je ranjena Marija pokušavala ući u kuću, ranio ju je još tri puta. Njezini su krici probudili mlađu sestru Terezu, koja je počela plakati i zapomagati.

Po povratku s polja, obitelj je zatekla Mariju kako krvari na podu. Brzo su je odveli u bolnicu gdje je operirana. Međutim, rane su bile neizlječive. Marija je prije smrti oprostila napadaču, izražavajući nadu da će ga vidjeti na nebu. Umrla je istoga dana, gledajući sliku Blažene Djevice Marije i držeći na grudima križ.

Njezin je napadač ubrzo uhićen, te je na sudu priznao da nije uspio izvesti svoju nakanu i obeščastiti Mariju, ali je za ubojstvo osuđen na trideset godina zatvora. Na ispitivanju je također priznao da je više puta prije napada uzalud pokušao zavesti Mariju.

Vezani članci

U zatvoru je u snu imao viziju Marije koja mu je dala ljiljane, koji su mu spržili ruke. Kada se probudio, bio je drugi čovjek. Pokajao se za svoje zlodjelo i promijenio život. Kada je dvadeset i sedam godina kasnije pušten iz zatvora, pošao je Marijinoj majci tražiti oprost.

 Marija je beatificirana 1947., a kanonizirana 1950.

Majka mu je na to rekla: “Ako ti je moja kćer mogla opostiti, moram i ja”. Marija je beatificirana 1947., a kanonizirana 1950. Njezin napadač bio je nazočan  kanonizaciji, a kasnije je postao kapucinski brat laik. U umjetnosti Mariju prikazuju kao djevojku raspuštene kose u radničkoj ili bijeloj odjeći, kako u ruci drži ljiljan, simbol čistoće.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er