VJERA I DUHOVNOST

Svećenik otkriva zašto ‘ekspresni molitveni lanci’ u sebi sadrže elemente praznovjerja

Zašto ‘ekspresni molitveni lanci’ u sebi sadrže elemente praznovjerja?

Već drugi put sam u katedrali našla papirić s ovom porukom: 

“Jedan zavjet Presvetom Srcu Isusovu! 

‘Neka Presveto Srce Isusovo bude u cijelome svijetu hvaljeno, slavljeno, ljubljeno i blagoslivljano danas i u sve vijeke vjekova. Amen.’ 

Izrecite ovu molitvu 6 puta dnevno kroz 9 dana i ostavite jedan njezin prijepis u crkvi svakog dana. Vaše će molitve biti uslišane ma kako beznadno izgledalo. Ovu molitvu preporučila je naša Gospa od Fatime.”

Znam da ne postoji magičan način ekspresnog ispunjavanja želja i molitava, tako da koliko god je ovo lijepo nekako mi nema smisla. Ne znam… no, budući da je nađeno u crkvi, dobiva na važnosti. Jeste li se možda već susreli s time? Anita

Draga Anita,

to što je nešto pronađeno u crkvi ne znači da dobiva na važnosti. Bilo tko od posjetitelja crkve ima priliku ostaviti papir na klupi. Ne bih se čudio ni da je ovaj ostavila neka osoba u dobroj vjeri, ali on svojim sadržajem doista ne potiče vjeru nego je posve praznovjeran. To je zato što molitvu shvaća kao način “prisile”, tj. automatskog ispunjavanja. Kršćanska molitva to zasigurno nije. Još problematičnija stvar je to što taj navodni zavjet sadrži i dio koji zahtijeva ostavljanje jednog prijepisa u crkvi, pa je tako jedan primjerak došao i do tebe.

Vrlo je vjerojatno da se ljudi priklanjaju ovim savjetima iz straha ili iz želje za brzim ostvarenjem nečega za što su molili, ali ni strah ni nagrada ne smiju biti motivacija za naš odnos s Bogom. On se treba temeljiti prvenstveno na pouzdanju i ljubavi. Preporučio bih ti da ubuduće jednostavno baciš ovakve stvari i da ljudima koji se s njima susreću obrazložiš zašto su pogrešni.

Šaljem ti linkove na dio iz Katekizma Katoličke Crkve koji govori o molitvi. Vjerujem da će ti biti zanimljiv i koristan:

KKC 1

KKC 2

BTB,

don Damir

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er