BiHREGIJAZANIMLJIVOSTI

Suze svetog Lovre – jedan od najljepših astronomskih fenomena bit će vidljiv idućih dana, evo gdje ga možete pratiti

U noći s 12. na 13. kolovoza bit će vidljiv jedan od najpoznatijih astronomskih fenomena, koji narod zove Suze svetog Lovre.

Suze svetog Lovre, vidljivi fenomen padanja perzeida, meteorskih skupina koje su svoje ime dobile prema radijantu (izvorištu) koje se nalazi u zviježđu Perzej, ove godine će svoj vrhunac imati u noći s 12. na 13. kolovoza.

Kod nas je poznat i po narodnom nazivu Suze svetog Lovre, a obično je aktivan između 23. lipnja i 22. kolovoza, s maksimumom aktivnosti između 11. i 13. kolovoza.

Izraz Suze sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv zapravo je postao popularan u zadnjih možda stotinjak godina u Hrvatskoj, prvo u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Iz Dalmacije se proširio u druge hrvatske krajeve gdje ga danas većina zna pod tim imenom. Radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli, u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine živog spržili na rešetki, a on je svojim mučiteljima, prema kršćanskom svjedočanstvu i tradiciji, tom prilikom rekao: “Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu.“ Njegov spomendan slavi se 10. kolovoza. Više o njemu pročitajte OVDJE.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza poručili su da njihova astronomska društva u noći s 12. na 13. kolovoza “organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije tijekom noći Mjesec i Mars”.

“Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora.”

Naveli su i popis opservatorija gdje možete nazočiti organiziranom gledanju.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er