VJERA I DUHOVNOST

Što učiniti ako ste petkom pojeli meso?

Katolici su dužni uzdržavati se od jedenja mesa petkom kroz cijelu godinu – ili se barem „posvetiti na poseban način molitvi, pobožnosti i činjenju djela milosrđa ili uskratiti sebi nešto“

Međutim mnogi katolici još uvijek (pogrešno) misle da se od Drugog vatikanskog koncila pravilo o „ribi petkom“ odnosi samo na korizmu, a ne na cijelu godinu.

No što biste trebali učiniti ako ste u petak već pojeli meso? Postoji par opcija:

1. Postite. Petci su dani pokore i jedna od najautentičnijih pokorničkih praksa je post. Ako ste pojeli sendvič od šunke za ručak, uvijek možete postiti do ponoći.

Vezani članci

2. Križni put. Ova pobožnost nije namijenjena samo za korizmu! Postoje desetci obrazaca Križnog puta koje ne morate obaviti u crkvi (iako Križni put u crkvi sa sobom donosi zadobivanje oprosta). Obavljanje pobožnosti križnog puta petkom je pohvalna navika – to je izvrsna duhovna vježba kojoj se možemo posvetiti, poglavito na taj dan.

3. Krunica Božjeg milosrđa. Iako mnogi vjernici svakodnevno mole krunicu, dodatna pobožnost Božjem milosrđu može postati dobra navika.

4. Polusatno čitanje Svetog pisma. Ponekad se u tolikoj mjeri naviknemo na biblijska čitanja da postanemo ravnodušni na njih.

5. Polusatno čitanje duhovnog štiva. Mi katolici blagoslovljeni smo velikim brojem nevjerojatnih knjiga uz koje možemo učvrstiti svoju vjeru – ovdje ih nije moguće sve navesti..

6. Polusatna molitva u tišini. Pronađite mjesto na kojem ćete imati mir bar 30 minuta i posvetite se meditaciji.

7. Odrecite se nečega što je dozvoljeno. Možete se na primjer taj petak odreći kave, čaja, gaziranih sokova, ili nečega sličnog.

8. Litanije. Postoji više prekrasnih litanija koje možemo recitirati meditirajući nad njima. Loretske litanije (posebno ako se mole na kraju krunice) meni su najdraže, ali postoje i ostale koje možete pronaći u misalu ili na internetu, poput: litanije Presvetom Imenu Isusovu, litanije svetom Josipu…

9. Započnite devetnicu. Započnite devetnicu na petak, i nastojte ju moliti devet punih dana.

10. Pošaljite molitvenu poruku. Tko od nas nema prijatelja ili člana rodbine koji pati od kronične bolesti? Poruka sa željom za brzim ozdravljenjem može uljepšati dan nekome tko boluje.

11. Tjelesna i duhovna djela milosrđa. Djela milosrđa pozvani smo činiti svakodnevno, pa tako i petkom.

 NC Register 

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er