VJERA I DUHOVNOST

Što se moli uz lijes pokojnika?

Što se moli uz lijes pokojnika? Katolici imaju drevnu tradiciju poznatu kao “bdijenje”, gdje se tijelo (ili pepeo) preminule osobe ostavlja u kapelici ili pogrebnom poduzeću, gdje se prijatelji i rodbina mogu oprostiti od pokojnika molitvom. Na taj se način članovi obitelji i prijatelji mogu oprostiti od preminule osobe posljednji put prije nego što bude pokopana.

Iako ova tradicija ožalošćenim pojedincima daje vrijeme da kažu svoje posljednje zbogom, trebalo bi je koristiti i kao vrijeme za molitvu za dušu preminule voljene osobe. Kao što potvrđuje Katekizam Katoličke Crkve, “Crkva od početka časti uspomenu na mrtve i nudi za njih molitve, prije svega euharistijsku žrtvu, kako bi, tako pročišćeni, mogli postići blaženo viđenje Boga. ” (KKC 1032).

To je povezano s katoličkim vjerovanjem u čistilište, stanje pročišćenja u koje mnoge duše ulaze prije nego što budu primljene u vječno blaženstvo neba. Vjeruje se da molitve za pokojnike mogu pomoći u stanju pročišćenja i skratiti im vrijeme u čistilištu. Također, gledanje mrtvog tijela u lijes moćan je podsjetnik na našu vlastitu smrtnost, podsjećajući nas da ćemo i mi jednog dana umrijeti, piše Aleteia.

Što moliti u prisutnosti umrle osobe? Najčešća molitva je molitva “pokoj vječni”. Još jedna tradicija jest molitva krunice za vrijeme bdijenja u prisutnosti preminule voljene osobe. Krunica je moćna molitva za one u čistilištu i često je predlažu mnogi sveci. Osim ove dvije uobičajene molitve, bilo koja molitva za dušu u čistilištu dovoljna je za poštovanje uspomene na pokojnika.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er