CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

ŠTO SE DOGAĐA SA CRKVOM U NJEMAČKOJ Nadbiskupija Freiburg želi umjesto 1000 normalnih stvoriti 40 megažupa, Vatikan je sličan projekt već kritizirao

Nadbiskup Stephan Burger prijedlog je nazvao “primjerenim odgovorom na izazove s kojima se nadbiskupija suočava”.

Nadbiskupija Freiburg najavila je ambiciozan plan kojim žele dramatično smanjiti broj postojećih župa.

Radi se o projektu “Crkveni razvoj 2030” koji uključuje reorganizaciju 1000 župnih jedinica u 40 megažupa, javlja Catholic News Agency.

Nadbiskup Stephan Burger je u pismu od 14. srpnja prijedlog nazvao “primjerenim odgovorom na izazove s kojima se nadbiskupija suočava”.

“U ovom trenutku, ne vidim razloga za ikakvim promjenama u ciljevima i glavnim točkama projekta”, dodao je.

Nadbiskupija Freiburg, koja se nalazi u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, ima gotovo 1000 svećenika te 1,8 milijuna vjernika. Službeni podaci pokazuju kako je prošle godine na području nadbiskupije iz Crkve izašlo 22 287 osoba.

Trenutno se o nacrtu projekta “Crkveni razvoj 2030” raspravlja na razini dekanata (zajednica više župa u biskupiji koje su područno i upravno povezane), a potom će, s obzirom na povratne informacije, biti izrađen novi nacrt. Konačna odluka, piše CNA, trebala bi biti donesena do kraja godine.

Vatikan je, inače, sličan projekt jedne druge njemačke biskupije već kritizirao.

Kako smo ranije pisali, biskup Triera Stephan Ackermann sastao se u lipnju s čelnicima Kongregacije za kler i Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove kako bi raspravili plan restrukturiranja 887 župa u 35 „XXL župa“. No ubrzo je javljeno da vatikanski dužnosnici nisu zadovoljni prijedlogom.

Prema izvještaju koji je objavila biskupa Trier, čelnici Kongregacije za kler i Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove bili su posebno zabrinuti predloženom “ulogom župnika u upravljačkoj radnoj skupini župe, službom drugih svećenika, koncepcijom župnih tijela, veličinom budućih župa i brzinom provedbe“. Također je priopćeno da će biskup Ackermann pokušati izraditi novi plan usklađen sa zaključcima sinode i preporukama sa sastanka u Rimu.

Iz projekta “Crkveni razvoj 2030” pak tvrde da se kritike Vatikana ne odnose na njih.

“Spomenuta odluka Kongregacije za kler trenutno nema posljedica za nadbiskupiju (Freiburg). Prema kanonu 515 §2 isključivo je lokalni biskup taj koji može osnovati, ukinuti ili promijeniti župe; uz pridržavanje propisanog postupka”, objavljeno je na službenoj stranici projekta.

“Bez obzira na trenutnu suspenziju implementacije odluka koje je donijela Trierska sinoda, vjerujemo da niti Kongregacija za kler niti Papinsko vijeće za zakonodavne tekstove neće ograničiti temeljno pravo biskupa da se bavi svojom pastirskom službom.”

Na kraju dodajmo kako je Crkva u Njemačkoj već godinama u problemima zbog velikog broja katolika koji ju napuštaju. Tako je prošle godine 272 771 osoba napustila Katoličku Crkvu. Slične brojke očekuju se i u budućnosti. Naime, nedavna anketa pokazala je da čak 30% njemačkih katolika razmišlja o napuštanju Crkve.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er