VJERA I DUHOVNOST

Što je paruzija i kako je povezana s došašćem?

Jedna riječ koja se često koristi tijekom došašća je grčka riječ parusia ( paruzija). Koristi se u cijelom Novom zavjetu i najčešće se odnosi na drugi dolazak Isusa Krista na kraju vremena. Riječ se odnosi na “dolazak” ili “prisutnost” i označava dan kada će se Isus vratiti u slavi.

Došašće je oduvijek povezano s ovim kršćanskim vjerovanjem jer nas prvi Isusov dolazak na Božić prirodno podsjeća na njegov drugi dolazak, za koji se trebamo pripremiti. Uvodna molitva prve nedjelje došašća odražava tu stvarnost. “Podaj svojim vjernicima, molimo, svemogući Bože, odlučnost da potrčiš u susret svome Kristu s pravednim djelima prilikom njegova dolaska, tako da, okupljeni s njegove desne strane, mogu biti dostojni posjedovati nebesko Kraljevstvo. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, jedan Bog, u vijeke vjekova.”

Evanđelje prve nedjelje došašća na sličan način zaziva tu potrebu da se pripremimo za drugi Isusov dolazak. Ostani budan! Jer ne znate u koji dan će doći vaš Gospodar. Matej 24:42 Nadalje, Katekizam Katoličke Crkve potvrđuje ovu duhovnu temu došašća, „Kada Crkva svake godine slavi liturgiju došašća, ona predstavlja ovo drevno iščekivanje Mesije, jer sudjelujući u dugoj pripravi za prvi Spasiteljev dolazak, vjernici obnavljaju žarku želju za njegovim ponovnim dolaskom” (KKC 524).

Općenito, ova usredotočenost na paruziju traje tijekom prve polovice došašća, kada Crkva pomiče svoj fokus s Isusova drugog dolaska na slavlje njegova prvog dolaska na Božić. Kada se pripremate za Božić, imajte na umu ovaj često zaboravljeni aspekt došašća i veselite se kraju vremena kada će Isus ponovno doći i obrisati sve suze i definitivno okončati svu patnju na ovoj zemlji.

Philip Kosloski  aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er