BiHVIDEOVIJESTI

SKIJAŠI SNIMILI ČOPOR VUKOVA NA BJELAŠNICI

Objavljen je zanimljiv video s nesvakidašnjim prizorom na Bjelašnici. Naime, skupina skijaša je uočila čopor vukova kako šetaju ovom olimpijskom ljepoticom. Kako je vidljivo na videosnimci, vukovi su se kretali jedan iza drugoga u koloni mirno prateći svog vođu, piše Klix.ba.

Skijaši su video snimili sa sigurne udaljenosti, ali i vukovi nisu bili agresivni već su ih sa znatiželjom povremeno promatrali. Pretpostavlja se da su vukovi u blizinu ljudima došli zbog hrane, a inače su ranije mještani okolnih mjesta navodili da su oni zimi svakodnevni gosti.

Bosanskohercegovački vuk (latinski: Canis lupus kurjak) je naziv populacije vuka u Bosni i Hercegovini, koje predstavlja zasebnu podvrstu. Opisao ga je Bolkay (1925), na temelju analize relevantnih morfološko-taksonomskih osobina lobanje. Orginalni opis ove podvrste (Canis lupus kurjak), koju je autor ovoga teksta imenovao prema autohtonom narodnom nazivu kurjak, zasnovan je na analizi jedinki s područja planine Borja kod Teslića. Prema nalazima do kojih je došao autor, bosanskohercegovački vuk / kurjak znatno se razlikuje od tipične podvrste Canis lupus lupus i apeninskih vukova Canis lupus italicus.

U prilog tome ide i odgovarajuća literatura koja govori o bosanskohercegovačkom vuku kao izdvojenoj podvrsti. Tako se, na primjer, u „Fauna d’Italia“ navodi se da u Bosni živi zasebno podvrsta vuka Canis lupus kurjak, dok u katalogu „Fauna Jugoslavije“ autora Đulić i Mirić iz 1967. godine stoji da Canis lupus kurjak nastanjuje područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, pri čemu se centar areala nalazi u Bosni.

www.medjugorje-news.com/

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er