CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Ovaj naraštaj neće vidjeti znak

Isus u evanđelju progovara o zlom naraštaju. Snažna je to riječ – no, ona se ne odnosi na narod i naraštaj koji je Isusa slijedio s toliko ljubavi, nego na zakonoznance koji su tražili da ga iskušaju kako bi ga uhvatili u laži.

Taj isti naraštaj od Isusa traže znak – ali im je Isus odgovorio da neće vidjeti drugog znaka doli znaka Jone proroka.

Osim Jonina znaka postoji i Jonin sindrom. Kad je Gospodin Jonu htio poslati u Ninivu, on je pobjegao u Španjolsku. Joni je bilo jasno – Nauk je takav i ovako se radi i treba učiniti to, grešnici nek’ se snađu, ja odoh’.
One koji žive ovaj Jonin sindrom, Isus naziva licemjerima jer ne žele spasenje siromaha, neznalica i grešnika.

Isus dakle protiv licemjerja; protiv savršene religioznosti i protivno stavu jedne skupine farizeja, uspravlja znak svoje smrti i uskrsnuća!
Prispodoba o farizeju i cariniku izvrsno ocrtava ovaj vidik. Farizej je siguran u sebe i Bogu zahvaljuje što nije poput carinika koji, se sa svoje strane, priznaje grešnikom i moli Boga da mu se smiluje. Eto dakle znaka koji Isus obećava: milosrđe, kao plod njegove smrti i uskrsnuća!

Vezani članci

Pravi je znak Jonin onaj koji nam daje pouzdanje da smo spašeni Kristovom Krvlju Jonin je znak milosrđe Božje u Isusu Kristu, koji za nas i za naše spasenje umro i uskrsnuo.

Jona (786. – 746. g. pr. Kr) je bio prorok, koji je dobio od Boga zapovijed, da ide u grad Ninivu.

Taj naraštaj je živio raspušteno i Bog ih je želio potaknuti, da se poprave preko Jone. Ali Jona nije želio u Ninivu, jer je smatrao da ne zaslužuju milost i pobjegao je brodom u Tarsis. Bog je podignuo veliku oluju i mornari su željeli spasiti Jonu i sebe, ali nisu uspjeli.

Netko je morao napustiti brod, pa je ždrijeb pao na Jonu, koji je to prihvatio. Smatrao je, da će se time more smiriti, jer se zbog njega i podiglo nevrijeme. Bog je poslao kita, koji je progutao Jonu i držao ga u svom tijelu 3 dana i 3 noći.

Jona je od Boga tražio oprost, koji mu je oprostio i zapovjedio kitu, da ga izbaci na kopno. Jona je krenuo u Ninivu i propovijedao. Ninivljanima je rečeno, da su bili toliko zlobni da će grad biti uništen za 40 dana, a ta vijest je doprla do kralja Ninive. On je razderao svoje haljine i pokajao se, a pokajalo se i 120 000 stanovnika Ninive. Bog im je oprostio.

www.medjugorje-news.com/rastimo-u-gospodinu.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er