VJERA I DUHOVNOST

Savjeti sv. Ignacija o tome kako raspravljati s onima koje volite

Savjeti sv. Ignacija o tome kako raspravljati s onima koje volite Sveti Ignacije nam otkriva sedam stavova s kojima možemo pristupiti bilo kojem sukobu mišljenja.

Bilo da je riječ o mladiću s kojim si u vezi, sestri ili najboljem prijatelju vrlo je izgledno da se nekada nećeš slagati s nekim oko nečega. Kako imati plodonosan razgovor kada ste oboje čvrsto ukorijenjeni na suprotnim stranama?

Sveti Ignacije ima nekoliko savjeta za razlučivanje koji su primjenjivi i prilikom rješavanja nesuglasica. Djelotvorni su bilo da razgovarate o klimatskim promjenama, kamo poslati djecu u školu ili što napraviti sutra za večeru, piše Aleteia

Doduše, da biste mogli dobro razlučivati ili uvjeriti drugoga, trebate najprije biti sigurni da i sami imate ispravan stav duha.

Otac Warren Sazama pripisuje sv. Ignaciju sedam stavova za autentično razlučivanje: otvorenost, velikodušnost, hrabrost, nutarnja sloboda, molitveno razmišljanje i propitivanje, ispravni prioriteti i ne miješanje sredstva s ciljem. Ako nemate te stavove, nećete moći dobro razlučiti.

Sveti Ignacije smatra da su ovih sedam stavova ključni za razlučivanje, ali i za rješavanje nesuglasica

Otvorenost znači donijeti odluku bez unaprijed stvorenih ideja. Ovo je posebno važno kada raspravljate s nekim jer ako ne možete slušati što druga osoba govori, vaš razgovor će biti bezuspješan. Ako uđete u raspravu pretpostavljajući da znate njihov stav, nećete slušati i nećete biti sposobni istinski raspravljati o svojim razlikama.

Velikodušnost znači da trebate biti spremni i voljni mijenjati se ili barem razumjeti drugu stranu. Često je lakše suprotstaviti se (po nama) ludom mišljenju koje mislite da netko ima nego razumjeti što zapravo misle i zašto su u to povjerovali.

Hrabrost je važna jer ono o čemu razlučujete (ili u ovom slučaju ono oko čega se ne slažete) može biti ispunjeno jakim emocijama, a vaš stav različit od općeprihvaćenog mišljenja. Trebat će vam hrabrost da izreknete ono što mislite.

Unutarnja sloboda nužna je za razlučivanje. Ne možete biti slobodni ako oklijevate oko onoga na što vas Bog poziva i nikada se tomu ne posvećujete u potpunosti. Ili ako pričate o nekoj temi toliko puno da se nikada ne usredotočite na ono što treba učiniti, ni tada niste slobodni. Slično tome, kada se ne slažete s nekim, morate prijeći na stvar, a ne okolišati ili skretati s teme. I ne činite ni jednoj strani uslugu ako namjerno započinjete i prekidate razgovor tako da se ništa ozbiljno ne može izreći.

Kada sljedeći put budete imali priliku raspravljati s nekim, sjetite se i posljednja tri ključa

Peti stav je stav molitvenog razmišljanja – ako nemate naviku razmišljati o svom životu i redovno moliti, nećete moći dobro razlučiti. Molitva i razmišljanje pomažu vam oblikovati misli i mišljenje, a to izravno utječe na vaš pogled na sve – od političkih stavova do pitanja morala u svakodnevnom životu. Oblikujući dobro vlastitu savjest tako da je redovno ispitujete i pokušavate svaki dan pažljivo slušati Boga, rast ćete u mudrosti. Možda ćete čak i steći tu  milost da znate kada raspravljati, a kada samo slušati i moliti.

Zadnja dva stava su ispravno posloženi prioriteti i ne miješanje sredstava s ciljem. Ako služiti i voljeti Boga nije vaš prvi prioritet, nećete znati kako posložiti svoje odluke i sve će biti mutno. I kada raspravljate s nekim o svojim stavovima, važno je imati posložene prioritete kako biste bili sigurni da raspravljate zbog pravih razloga (imate ispravan cilj).

Pokušavate li dokazati da vaš sugovornik nije u pravu samo kako biste dali poticaj svome egu? Umjesto toga, trebali biste iznositi svoje misli drugome kako biste mu pomogli bolje služiti i voljeti Boga. Možda se to ne čini kao očita poveznica kada je predmet rasprave što ćete napraviti večeras za večeru, ali možda je pristanak na dostavljenu večeru mala žrtva koja će vam pomoći rasti u ljubavi za Boga i za bližnjega.

Sveti Ignacije, pomozi nam dobro razlučivati i raspravljati!

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er