ZANIMLJIVOSTI

Savezna država Louisiana želi postaviti Deset zapovijedi u sve javne škole i vrtiće

Nacrt zakona smatra Deset zapovijedi važnim povijesnim i kulturnim dokumentom koji je utjecao na utemeljenje SAD-a, dokumentom koji bi učenici trebali proučavati.

Zakonodavci u saveznoj državi Louisiani donijeli su prijedlog zakona koji zahtijeva da sve javne škole moraju prikazati Deset zapovijedi. Iako republikanski guverner Jeff Landry tek treba komentirati hoće li potpisati zakon, najvjerojatnije će ga osporiti i državni i savezni sindikati za građanske slobode, koji su zakon nazvali “neustavnim”.

Prema CNN-u, zakon je usvojen kroz Zastupnički dom sa 79-16 glasova. Ako bude potpisan, zakon bi zahtijevao da sve učionice javnih škola, od vrtića do fakulteta, moraju prikazati Deset zapovijedi. Tekst prijedloga zakona, HB71, dopušta svakoj školi da odluči o “prirodi prikaza”, ali mora biti prikazan barem na posteru ili uokvirenom dokumentu. Nadalje, propisuje da Deset zapovijedi moraju biti središnji fokus prikaza, ispisane fontom koji je dovoljno velik da se lako čita s bilo kojeg mjesta u učionici.

Dok su protivnici zakona tvrdili da je objavljivanje dokumenta o vjerskom podrijetlu u javnim školama kršenje odvojenosti crkve od države, zakon je uzeo drugačiji kut. Predstavlja Deset zapovijedi kao važan povijesni i kulturni dokument koji je odigrao ključnu ulogu u temeljnim dokumentima SAD-a, piše Aleteia.

U zakonu je citiran citat Jamesa Madisona: “Povijest bilježi da je James Madison, četvrti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, izjavio da “(smo) stavili na kocku cijelu budućnost naše nove nacije… na sposobnost svakog od nas da upravljamo sobom u skladu s moralnim načela Deset zapovijedi.” U tom svjetlu, Louisianska kuća je odlučila da je proučavanje Deset zapovijedi ključno za razumijevanje pogleda očeva utemeljitelja kada su uspostavili novu naciju.

CNN izvještava da su aktivističke skupine već obećale iznijeti zakon na sud, ako bude usvojen. U zajedničkoj izjavi Američke unije za građanske slobode, Američke unije za građanske slobode Louisiane, Amerikanaca ujedinjenih za odvajanje Crkve i države i Zaklade za slobodu religije, skupina je nazvala prijedlog zakona “neustavnim”:

“Država ne može zahtijevati od javnih škola da prikazuju Deset zapovijedi u učionicama. Mnoge vjerske organizacije i organizacije za građanska prava protive se ovoj mjeri jer krši temeljno pravo učenika i obitelji na vjersku slobodu.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er