CRKVAOSTALOVIJESTIVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Roditelji, ne znate koje ime dati svome djetetu? Evo nekoliko savjeta!

Bog je na jedinstven način stvorio naša srca i umove te svatko od nas pristupa velikim trenucima, kao što je imenovanje djeteta, na poseban način. Dakle, ne postoji jedan “ispravan” način kako odabrati ime za svoje dijete. No, ako ste neodlučni, evo nekoliko stvari o kojima možete promisliti u vašim molitvama koje vam mogu biti na pomoć u ovome zadatku. 

Osobno ime je značajna stvar, a to postane još očitije roditeljima koji razmišljaju o imenu za svoje dijete. Svatko ima svoj način biranja imena – netko je već godinama unaprijed odlučio koja mu se imena sviđaju, dok neki traže popise imena da vide koji im se sviđa. U svakom slučaju, izabrati ime za svoje dijete zna biti zahtjevan zadatak, pogotovo ako se ukusi supružnika razlikuju. Ime ne samo da služi identifikaciji, već ono odražava nešto o samoj osobi, što možemo vidjeti i u Svetom Pismu, stoga nije ni čudo da je to pitanje koje često zaokuplja roditelje koji čekaju rođenje svog djeteta. Portal Blessed is She naveo je nekoliko stvari koje bi katoličkim roditeljima moglo pomoći kada uzimaju u obzir i biraju između različitih imena.

Naime, kako je već bilo rečeno, ime odražava nešto o samoj osobi. To možemo vidjeti u primjeru Davida, koji je postao kraljem Izraela. Na hebrejskom, David znači “ljubljen, omiljen”. David je bio najmlađi od osmero sinova, a nisu ga ni smatrali dovoljno bitnim da ga pozovu na obiteljski ručak kada ih je došao posjetiti prorok Samuel. A ipak vidimo kako je Bog uzdigao Davida te je postao jedan od najomiljenijih kraljeva u povijesti židovskog naroda.

Drugi je primjer Abraham, čijem je imenu Bog dao značenje: “otac mnoštva” jer mu je On podario potomke koliko je zvijezda na nebu. U Novom zavjetu upoznajemo Šimuna, “slušatelja”, koji prepoznaje Mesiju upravo zbog ove vještine, a zatim postaje Petar – “kamen” na kojima će biti sagrađena Crkva. Na koncu imamo samog Isusa, čije ime u prijevodu znači “Bog s nama”.

Nažalost, većina nas nema sposobnost unaprijed znati narav svoga djeteta. Ako bismo znali, imenovanje djeteta bi bilo puno lakše. Ipak, Sveto Pismo nam kaže kako Bog nas poznaje i prije nego što smo začeti. Budući da On poznaje našu djecu prije nas, a mi poznajemo Boga, zašto ne bismo pojednostavili stvari i okrenuli se Njemu za nadahnuće?

Bog je na jedinstven način stvorio naša srca i umove te svatko od nas pristupa velikim trenucima, kao što je imenovanje djeteta, na poseban način. Dakle, ne postoji jedan “ispravan” način kako odabrati ime za svoje dijete. No, ako ste neodlučni, evo nekoliko stvari o kojima možete promisliti u vašim molitvama koje vam mogu biti na pomoć u ovome zadatku.

  • Djetetovo začeće

Razmislite o mjesecu kada je bebin život tek započeo te koji su događaji tada bili aktualni. Je li to bilo blizu nekog sprovoda ili posebne svetkovine? Možda možete dati ime vašem djetetu po toj duši. Jeste li čitali neku knjigu ili pogledali film koji je na vas ostavio duboki trag? Dobro analizirajte likove, temu i autora te možda ovdje pronađete inspiraciju za neko dobro ime.

Što se događalo u tvome životu na duhovnoj razini? Jesi li razmatrao/la nad nekim posebnim biblijskim tekstom? Molili devetnicu? Bili na klanjanju ili hodočašću? Dječje ime može i to odražavati. Recimo, ako ste u to vrijeme češće bili na euharistijskom klanjanju, možete nazvati sina “Kristijan” ili “Toma”, po sv. Tomi Akvinskom koji je sastavio jako puno euharistijskih himni.

  • Djetetov termin

Gledajući u budućnost, razmislite o terminu kada se vaše dijete treba roditi. U kojem je liturgijskom vremenu? Možda možete naći inspiraciju u nekom imenu koje odražava to razdoblje. Primjerice, došašće je vrijeme nade. Ako čekate djevojčicu, mogla bi se zvati Nada ili Nadia, koje znače “nadu”. Možete i pričekati da se vaše dijete rodi pa također promisliti o obilježjima i značenja tog vremena, o nekoj tadašnjoj svetkovini ili devetnici koja se tada moli.

  • Sveci

Najvjerojatnije ste već promislili o tome da date ime svojem djetetu po vašem najdražem svecu. Ovo je sasvim u redu i jedan od uobičajenih načina na koji katolici biraju imena za svoju djecu. No ponekad se dogodi da volite nekog sveca, ali ne i njihovo ime. U tim slučajevima također možete promisliti o imenima koje odražavaju ono što taj svetac nadahnjuje ili po nekim značajnim ljudima u njihovim životima. Na taj način djetetovo ime svejedno ima asocijaciju na toga sveca.

  • Sveto Pismo

Drugi očit izvor inspiracije za imena je u Svetom Pismu. Promislite o vašim najdražim biblijskim knjigama, likovima, mjestima. Ona mogu biti doslovna – Noa, Hana, Noemi, ili možete također misliti o nekim asocijacima na njih. Recimo da vam se sviđa Noa, no ne volite njegovo ime. Možete razmišljati o imenima kao što su Olivia ili Oliver, koji dolaze od latinskog “olivarius” što znači maslina – a u Noinoj priči maslinova grančica ima vrlo važnu ulogu.

Također možete promisliti o vašim najdražim tekstovima. Oni koji vole Psalam 119 – “Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi” (Ps 119, 105), mogu razmotriti ime kao što su Lucija ili Luka koje znače svijetlo.

  • Duhovni život roditelja

Kako je izgledala vaša duhovnost za vrijeme trudnoće? Ako ste prolazili kroz duhovnu pustinju, možete promisliti o svecima koji vas u toj situaciji mogu razumijeti. Možete misliti o pustinjacima (Antun Pustinjak) ili o svecima kao što je Majka Terezija koja je dugo živjela u duhovnoj suhoći. Također možete tražiti biblijske tekstove koji se odvijaju u pustinji i tamo pronaći nadahnuće. Isto tako možete učiniti ako u to vrijeme osjećate veliku milost i utjehu. Naravno, možete opet birati doslovna imena ili tražiti asocijacije.

  • Popis najdražih imena

Svi pristupamo zadatku imenovanja s nekim favoritima. To je dobro! Bog djeluje kroz ono što nas privlači. Pogledajte značenja vaših najdražih imena pa vam i to može pomoći u odluci. Recimo, jedan od najpopularnijih imena desetljeća je “Ava”, koja je varijacija “Eve”, što znači život. To ime možete dati djetetu razmišljajući o tome kako je Krist “Put, Istina i Život”, a posebno je prigodno ako se vaše dijete rodi oko Uskrsa kada slavimo život vječni. Budući da je naš Bog sveprisutan, svako ime može imati duhovno značenje. Samo treba malo istražiti.

Zadatak biranja imena je uvijek bila rezervirana za stvaratelja, ali kako vidimo u Knjizi Postanka, Bog dijeli tu privilegiju s čovječanstvom. Nakon što je stvorio čovjeka, Bog hodi uz Adama dok imenuje sva stvorenja koje je On stvorio. On to čini jer smo stvoreni na njegovu sliku, a to znači i da smo dijelom su-stvaratelji. Jedan od najvidljivijih načina na koji su-stvaramo s Bogom je prokreacija. Zbog toga kada odlučujemo koje ćemo ime dati svojem djetetu, prikladno je da kao što je to bilo u Knjizi Postanka, hodimo uz Gospodina dok promišljamo. Nadajmo se da će se to onda i nastaviti dok vaše dijete odrasta, kada će Bog hoditi uz vas i voditi vas dok ih odgajate.

hkm

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er