CRKVA

Prikladno odijevanje u crkvi: Vaše tijelo je hram Duha Svetoga i upravo zato ne bi trebalo biti izloženo svima

Prikladno odijevanje u crkvi: Vaše tijelo je hram Duha Svetoga i upravo zato ne bi trebalo biti izloženo svima

Fakulteti, sudovi, radna mjesta, sve su to mjesta na kojima postoji dress code i svaka osoba će to poštivati, ali kada je u pitanju crkva i Sveta Misa tada se mnogi krenu buniti, napeti su i samo čekaju kada će moći nešto prigovoriti. Biste li prigovorili svome šefu ili zaštitaru na sudu? Ne! Zašto onda prigovarate kod pravila odijevanja u crkvenim prostorijama?

Stigli su vrući ljetni dani kada bismo trebali pripaziti na odabir odjeće u kojoj slavimo Svetu Misu. Razmislimo li što je zapravo Sveta Misa i što se događa ondje, shvatit ćemo zašto u crkvu trebamo ići dostojno odjeveni, piše portal Župe sv. Anastazije u Samoboru.

Vruće je i mnogi sežu za što kraćom odjećom ne bi li im bilo lakše ići kroz dan. Međutim, pravila odijevanja postoje kako zimi tako i ljeti. Znate i sami kako u mnoge javne ustanove ne smijete ući neprikladno odjeveni – japankama, kratkih hlačama i majicama tamo nije mjesto. Fakulteti, sudovi, radna mjesta, sve su to mjesta na kojima postoji dress code i svaka osoba će to poštivati, ali kada je u pitanju crkva i Sveta Misa tada se mnogi krenu buniti, napeti su i samo čekaju kada će moći nešto prigovoriti. Biste li prigovorili svome šefu ili zaštitaru na sudu? Ne! Zašto onda prigovarate kod pravila odijevanja u crkvenim prostorijama?

Danas je puno toga moderno i reći ćete kako je to normalno, ali zapitajte se što je to Misa? Je li to svakodnevni običan događaj na kojem se možete pojaviti kao da ste upravo završili sa čišćenjem svoje kuće? Prema Misi se treba odnositi s poštovanjem. Sve je to zato što Misa nije običan, već poseban događaj. Misa je susret s Bogom i Bog želi da mu svi prilaze, stoga to trebamo činiti na dostojan način, pun poštovanja. Neće vas Bog manje voljeti ili gledati što ste obukli, već je stvar u tome kako vi doživljavate susret s Bogom.

Prije svega žene moraju znati kako suknje iznad koljena nisu prikladne, baš kao ni haljine i kratke hlače. Vaša odjeća ne smije biti preuska i ne smiju se ocrtavati obrisi tijela. Nosite majice i košulje rukava dužih od lakta, dekolte obavezno sakrijte. Majice bez rukava i golih leđa su neprikladne za Svetu Misu. Muškarcima je jednostavnije, ali isto tako mnogi dolaze neprimjereno obučeni.

Kratke hlače i trenirke su za slobodno vrijeme, u njima ne smijete dolaziti na Misu, radije obucite odijelo, košulju sa kravatom ili sako. Baš kao i žene, trebate izbjegavati usku odjeću. Trenirke, tajice, sportske veste i majice te slične odjevne predmete ostavite kod kuće. Ne idete na sportski događaj ili u teretanu stoga vam takva odjeća nije potrebna. Japankama i odjeći za plažu nije mjesto u crkvi.

Veliki je problem u turističkim gradovima i zemljama gdje ljudi vole komotno šetati gradom i tada ulaze u crkvu u kupaćim kostimima, kratkim haljinama i majicama bez rukava. Postoji odjeća u kojoj vam nije vruće, a pokriva vaše tijelo stoga se držite toga. Imajte i na umu današnje trendove poput poderanih hlača i majica, te raznih natpisa koje mnogi ne razumiju, a često šalju i krivu poruku. To nikako nije odjeća u kojoj možete slaviti Svetu Misu.

Veliki je problem kod odijevanja za vrijeme vjenčanja. Muškarcima je puno lakše jer su svi u odijelima te su prikladno obučeni, ali mnoge žene ne razmišljaju kako će morati ući u crkvu u onome što su odabrale za svadbenu ili bilo koju drugu svečanost koja se održava u crkvu. Isto vrijedi i za mladenke i kume, kako na vjenčanjima tako i na krizmama i krštenjima. Mnoge su crkve uvele krizmane haljine upravo zato kako bi svi izgledali jednako i kako bi se riješio problem nepristojnog odijevanja, ali mnoge kume i kumovi i dalje ne poštuju sakramente i Svetu Misu. Vaše tijelo je hram Duha Svetoga i upravo zato ne bi trebalo biti izloženo svima.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker