VJERA I DUHOVNOST

Priča o legendarnom mučeništvu svetog Andrije

O mučeništvu svetog Andrije znamo vrlo malo detalja, ali mnoge legende pomažu ilustrirati što se moglo dogoditi. Nakon događaja na Pedesetnicu mnoge drevne tradicije ukazuju na svetog Andriju, Petrova brata, kao apostola koji je otišao propovijedati Grcima. Vjeruje se da je propovijedao grčkim zajednicama i da je mučen u Patrasu na križu u obliku X.

Njegove su relikvije na kraju prebačene u katedralu Duomo u Amalfiju u Italiji. Točne pojedinosti o njegovom mučeništvu nisu definitivno poznate, ali mnoge su se legende prenosile koje pomažu u stvaranju slike onoga što se moglo dogoditi. Dom Prosper Guéranger pripovijeda u svojoj Liturgijskoj godini kako je sveti Andrija “putovao kroz Epir i Trakiju i svojim učenjem i čudesima obratio bezbrojne duše Kristu. Nakon toga, stigavši u Patræ u Ahaji, uvjerio je mnoge u tom gradu da prihvate istinu Evanđelja.“ Međutim, njegovo djelovanje privuklo je pozornost prokonzula grada. Utvrdivši da se prokonzul Egeja protivi propovijedanju Evanđelja, svetac ga ja najslobodnije prekorio, jer bi onaj koji je želio biti smatran sucem ljudi, bio toliko zaveden od đavla da ne prizna Krista kao Boga suca svih.

To je razljutilo prokonzula te je nakon duge i burne rasprave svetog Andriju osudio na smrt. Kad se sveti Andrija približavao mjestu svoga mučeništva, pozdravljajući svoj križ, koji je bio u obliku slova X, rekao je sljedeće riječi: O dobri Križu, uljepšani tijelom moga Gospodina! Tako dugo željena, tako nestrpljivo voljena, tako neprestano tražena, a sada napokon spremna da moja duša uživa. Uzmi me iz sredine ljudi i vrati me mome Učitelju, da me po tebi primi Onaj koji me po tebi otkupio. Sveti Andrija je zatim konopcima pričvršćen za križ i ondje visio dva dana prije nego što je umro.

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er