VJERA I DUHOVNOST

PREKRASNO- “Za vječni Dom spremni” : Hrvatski muškarci na koljenima pred katedralom mole krunicu

PREKRASNO – “Za vječni Dom spremni” : Hrvatski muškarci na koljenima pred katedralom mole krunicu

Portal posvećen Hrvatima u iseljeništvu izvještava o fenomenu koji je zapalio i sydneyske katolike i vjernike, a koji su pokrenuli hrvatski iseljenici. Naime, hrvatski muškarci su u prvu subotu u lipnju, 4. lipnja ispred središta katedrale u Sydneyu pali na svoja koljena i molili svetu krunicu. Ovu molitvenu inicijativu započela je grupa hrvatskih katoličkih muškaraca okupljenih u udruzi Vitezova Predragocjene Krvi Kristove iz Sydneya.

Inspirirani slikama muškaraca molitelja krunice, a koje posljednjih godina dolaze iz Poljske i Irske, Hrvati su odlučili svaku prvu subotu u mjesecu moliti u samom središtu Sydneya ispred katedrale svete Marije, a što je uzbunilo sve. Ovo je bila već šesta krunica i kako kažu najposjećenija, bilo je prisutno oko 200 muškaraca.

Krunica naime počinje u 1 sat poslijepodne, a da se nešto “čudno” događa u vezi katedrale shvatili su i u samoj biskupiji Sydney kada su uočili da se svake prve subote u mjesecu počelo događati jako puno ispovijedi u katedrali. Naime, najveći dio molitelja koji dolazi pred katedralu vrijeme prije moljenja krunice iskoriste za ispovijed.

Posebnost je također javlja ovaj portal da je dobar dio molitelja Hrvata građevinske struke, a neki od njih dolaze direktno sa svojih gradilišta što se vidi i po odjeći i obući jer su u radnim odijelima i cipelama. Mnogi su upravo struke sv. Josipa – stolari ili kako ovdje kažemo engleski – carpenteri. Također je dirljivo vidjeti kako dolaze cijele obitelji s djecom.

Mlade majke s djecom čekaju sa strane dok otac obitelji moli krunicu na koljenima kao što smo mogli vidjeti npr. poznatog australskog nogometaša iz prvoligaškog kluba – Tomislava Uskoka a i druge, javlja domovina info  dodajući da su ovaj put imali i  prezentaciju nove majice udruge Vitezova Predragocjene Krvi Kristove, koja na poleđini na službenom logotipu nosi riječi– “ Bog i Hrvati” te “Za vječni Dom spremni”.

“Ova naša šesta krunica je do sada najposjećenija, riječ je o možda i dvjesto molitelja, a potaknuti našim primjerom u krunicu ovoga tipa pridružit će se i šest zemalja iz Južne Amerike” rekao je Ivica Kovač, jedan od organizatora za domovinu i napomenuo da su slike s prijašnjih molitvi objavljene na službenoj Facebook stranici sydneyske biskupije i da su najgledanija objava katoličkih medija u Australiji uopće ikada.

Također javljaju da hrvatske zajednice u Melbourneu, Perthu i Brisbane su također održali potaknuti našim primjerom takve molitve po prvi put u svojim gradovima.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er