VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Podrijetlo uskršnjih tradicija: Istina iza uskrsnog zeca i jaja

Jeste li se ikada zapitali odakle potječe tradicija uskršnjeg zeca i jaja?

Odakle naziv Uskrs? U većini jezika, to je varijacija “Pascha”, povezujući ga s Pashom. U engleskom i njemačkom, Uskrs dolazi od “Ēostre-monath”, staroengleske riječi za mjesec travanj, koji je i sam vjerojatno dobio ime po germanskoj božici .

Podrijetlo Uskrsa je izravno u kršćanskoj teologiji, obilježavajući Kristovo uskrsnuće, a ne neki pridruženi poganski festival. Zašto se Uskrs svake godine događa na drugi dan? Datum Uskrsa se mijenja jer se temelji na lunarnom kalendaru. “Uskrs bi se uvijek slavio u nedjelju nakon prvog punog mjeseca proljetnog ekvinocija”, objašnjava Scheel. Ovo osigurava da je Uskrs usklađen s Pashom, odražavajući vrijeme u kojem su se dogodili raspeće i uskrsnuće, a ne fiksni datum.

Zečevi u kršćanskoj simbolici? Poznati po svom plodnom uzgoju, povezivani su s Marijom u srednjovjekovnoj umjetnosti, simbolizirajući čistoću i Isusovo djevičansko rođenje.

Kako su se jaja povezivala s Uskrsom? Povijesno gledano, jaja se nisu jela tijekom korizme, što je dovelo do obilja do Uskrsa. Kako bi spriječili rasipanje, ljudi su ih kuhali i ukrašavali kao simbole Isusova uskrsnuća i novog života. Nekada su se jaja bojila u crveno da bi označila krv Gospodnju, a onda kad ih otvorite na Uskrs ona su bijela.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er