CRKVAPAPA FRANJO

Papa upozorava: “Gubite” vrijeme pred tabernakulom

Papa Franjo pripisao je zasluge svetom Karlu de Foucauldu što mu je pomogao pronaći “jednostavniji način kršćanskog života, manje pelagijanski, bliži Gospodinu”.

U svojoj kontinuiranoj seriji opće audijencije o značajnim modelima evangelizacije, Papa se obratio sv. de Foucauldu upravo kao primjeru nekoga tko se “do ušiju zaljubio” u Krista. Ovo “gubljenje srca za Isusa iz Nazareta” bila je tajna svetog Karla, rekao je Papa. Brat Karlo nas stoga podsjeća da je prvi korak u evangelizaciji imati Isusa u srcu; to je za njega “pasti na glavu”. Ako se to ne dogodi, teško da to možemo pokazati svojim životom. Umjesto toga, riskiramo govoriti o sebi, skupini kojoj pripadamo, o moralu ili, još gore, o skupu pravila, ali ne o Isusu, njegovoj ljubavi, njegovom milosrđu. […] Mislim da bi danas bilo dobro da se svatko od nas zapita: „Imam li Isusa u središtu svoga srca? Jesam li malo ‘izgubio glavu’ za Isusom?”

Ljubav svetog Karla prema Kristu odvela ga je od privlačnosti do nasljedovanja. Otišao je u Svetu zemlju, a zatim u pustinju Saharu, sve u želji da bolje upozna i nasljeduje Isusa. Zatim, rekao je Papa, on “dopušta Isusu da djeluje u tišini, uvjeren da ‘euharistijski život’ evangelizira. Doista, on vjeruje da je Krist prvi evangelizator. I tako on ostaje u molitvi do Isusovih nogu, pred Svetohraništem, desetak sati dnevno, siguran da ondje prebiva evangelizacijska sila i osjećajući da je Isus taj koji će ga približiti tolikoj udaljenoj braći.”

Time je Papa ponovio apel koji je uputio nekoliko puta u posljednje vrijeme: za više euharistijske Crkve, za veću vjeru u Euharistiju i više vremena za klanjanje Isusu u Presvetom.

A vjerujemo li mi, pitam se, u snagu euharistije? Nalazi li naše izlaženje drugima, naše služenje svoj početak i svoje ispunjenje tu, u klanjanju? Uvjeren sam da smo izgubili osjećaj klanjanja: moramo ga ponovno steći, počevši od nas posvećenih osoba, biskupa, svećenika, časnih sestara i svih posvećenih osoba. “Gubite” vrijeme pred tabernakulom, vratite osjećaj klanjanja.

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er