CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

PAPA: SVJETOVNE NAS SIGURNOSTI SPREČAVAJU TRAŽITI I GRADITI BOŽJE KRALJEVSTVO

Isus koji je skriveno blago i dragocjeni biser velike vrijednosti, ne može ne izazvati radost, svu radost svijeta

Papa Franjo danas je prije molitve Anđoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra komentirao dvije kratke Isusove prispodobe; o skrivenom blagu i dragocjenom biseru i podsjetio da je Božje kraljevstvo suprotno površnim stvarima i običnom životu koje nudi svijet. Tko je našao pravo blago, radostan je što je otkrio smisao vlastitoga života, prolazeći nove putove koji nas vode prema tome da istinski ljubimo Boga, druge i sebe – istaknuo je Papa.

Svjetovne nas sigurnosti sprečavaju tražiti i graditi Božje kraljevstvo – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Evanđelje današnje liturgije donosi posljednje retke Matejeva evanđelja koji su posvećeni Božjem kraljevstvu. Odlomak govori o tri prispodobe koje su bile tek skicirane i vrlo kratke: o skrivenom blagu, o dragocjenom biseru i mreži koja je bačena u more – rekao je Papa i napomenuo – Zaustavit ću se na prvim dvjema u kojima se Božje kraljevstvo uspoređuje s dvije dragocjene stvarnosti kao što je blago na njivi i dragocjeni biser velike vrijednosti.

Reakcija onoga tko nađe dragocjeni biser i skriveno blago praktički je ista – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Čovjek i trgovac sve prodaju kako bi kupili ono što im je već u srcu. Isus nas s tim dvjema sličnim stvarnostima želi uključiti u izgradnju Božjega kraljevstva, pokazujući bitnu karakteristiku. Uz Božje kraljevstvo prianjaju oni koji su spremni sve izgubiti. Naime, i čovjek i trgovac, iz te dvije prispodobe, prodaju sve što imaju i tako napuštaju svoje materijalne sigurnosti. To nam pomaže shvatiti da izgradnja Božjega kraljevstva zahtijeva ne samo Božju milost, nego i čovjekovu djelotvornu raspoloživost.

Geste čovjeka i trgovca koji traže, lišavajući se vlastitih dobara, kako bi kupili najdragocjenije stvarnosti, odlučne su i radikalne – rekao je papa Franjo i primijetio – Štoviše, to su radosno učinili, jer su obadvojica našli blago. Pozvani smo usvojiti ponašanje tih evanđeoskih ljudi, postajući u dobrom smislu nemirni tražitelji Božjega kraljevstva. Radi se o napuštanju velikog tereta naših svjetovnih sigurnosti koje nas sprečavaju tražiti i graditi Božje kraljevstvo, a to su: želja za posjedovanjem, žeđ za zaradom i moći, te razmišljanje samo o sebi.

U današnje vrijeme život nekih ljudi može biti osrednji i dosadan, jer vjerojatno nisu išli tražiti istinsko blago; zadovoljili su se privlačnim, ali sporednim stvarima, svjetlucavim stvarima koje bliješte, ali varavim, jer potom ih ostavljaju u tami – rekao je Papa i istaknuo – Božje je kraljevstvo suprotno površnim stvarima koje nudi svijet, suprotno je običnom životu. Ono je blago koje svaki dan obnavlja život i otvara ga širim vidicima. Naime, tko je to blago našao, ima srce koje stvara i traži, koje ne ponavlja, nego izmišlja nove stvari, obilježavajući i prolazeći novim putovima koji nas vode prema tome da istinski ljubimo Boga, druge i sebe.

Isus koji je skriveno blago i dragocjeni biser velike vrijednosti, ne može ne izazvati radost, svu radost svijeta; radost da smo otkrili smisao vlastitoga života, te radost zbog osjećaja zauzetosti u avanturi svetosti. Neka nam Presveta Djevica pomogne da svaki dan ponovo tražimo blago Božjega kraljevstva, kako bi se u našim riječima i gestama očitovala Božja ljubav koju nam je Bog darovao po Isusu – zaključio je Sveti Otac. (kta/rv)

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er