VJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo: Ovo je razlog zbog kojeg je prošla godina bila posvećena sv. Josipu

Papa Franjo opširno je govorio za vatikanske poluslužbene novine L’Osservatore Romano o svetom Josipu — zašto je odlučio posvetiti prošlu godinu svecu, što uči o očinstvu i o Isusu, te o tome što očevi mogu učiti od njega.

Jedan element intervjua je Papino objašnjenje zašto toliko voli sv. Josipa.

“Nikada nisam skrivao bliskost koju osjećam prema svetom Josipu”, rekao je. “Mislim da to dolazi iz mog djetinjstva, iz moje formacije.”

Sveti Otac je rekao da u Josipu vidi ono “što bi kršćanska vjera trebala biti za svakoga od nas, na lijep i jednostavan način”. “Josip je zapravo normalan čovjek i njegova se svetost upravo sastoji u tome da se kroz lijepe i ružne stvari koje je morao doživjeti i suočiti, učini svetim. Ipak, uz svu svoju jednostavnost, Josip je imao ključnu ulogu u povijesti spasenja”, razmišljao je Papa.

“Doista, događaji koji su pratili Isusovo rođenje bili su teški događaji, ispunjeni preprekama, problemima, progonima, tamom; i onda je Bog, da bi došao do svog Sina koji se rađao na svijet, stavio Mariju i Josipa uz njega.
Ako je Marija ta koja je rodila Riječju stvoreno tijelo, onda je Josip taj koji ga je branio, koji ga je štitio, koji ga je hranio, koji ga je učio rasti.”

Papa Franjo rekao je da se svetog Josipa može smatrati “čovjekom teških vremena” – čovjekom koji “zna kako preuzeti odgovornost”. Objasnio je da u svecu vidi dvije spojene karakteristike: njegovu duhovnu dubinu i veliku praktičnost.

Izvještaji o Bogu koji govori u Josipovim snovima “svjedoče o Josipovoj sposobnosti da zna slušati Boga koji govori njegovom srcu. Samo netko tko moli, tko ima intenzivan duhovni život, može imati sposobnost znati razlikovati Božji glas usred mnogih drugih glasova koji žive u nama.”

No, osim ove karakteristike, Josip je “konkretan čovjek” koji se “s velikom praktičnošću suočava s problemima, koji nikada ne zauzima poziciju žrtve kada je suočen s poteškoćama i preprekama. Umjesto toga, on se uvijek stavlja u perspektivu reagiranja, odgovaranja, povjerenja u Boga i pronalaženja rješenja na kreativan način.”

Novinar je primijetio kako je papa Franjo zapravo započeo svoju petrovsku službu na blagdan svetog Josipa, što je činjenica za koju je Papa rekao da je oduvijek smatrao “dobrotom s neba”.

Mislim da mi je na neki način sveti Josip htio reći da će mi nastaviti pomagati, biti uz mene, a ja ću moći i dalje razmišljati o njemu kao o prijatelju kojemu se mogu obratiti, kojemu mogu vjerovati, koga mogu tražiti da se zauzme i moli za mene. Međutim, Papa je pozvao sve vjernike da uspostave taj odnos sa svecima.

Mislim da mnogima može biti od pomoći. Zato je Godina posvećena svetom Josipu, nadam se, natjerala srca mnogih kršćana da ponovno otkriju duboku vrijednost zajedništva svetaca koje nije apstraktno zajedništvo, nego konkretno zajedništvo koje se izražava u konkretnom odnosu i ima konkretne posljedice.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er