CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Budite strpljivi u čekanju

U podnevnom nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja papa Franjo je potaknuo vjernike da šire sjeme Božje riječi i da njeguju pouzdano iščekivanje da ono donese plod čak i tamo gdje je teren nepovoljan i rezultati nisu trenutni, po uzoru na Krista koji “nas ne prestaje pratiti kako bismo rasli kao klasje puno zrnja.

Na kraju je uputio apel za Kongo, druga područja sukoba te se spomenuo kršćana ubijenih in odium fidei, javlja Vatican News.

PAPA FRANJO
ANGELUS
Trg Svetog Petra
Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Draga braćo i sestre, dobra vam nedjelja!

Evanđelje današnje liturgije govori nam o Kraljevstvu Božjem kroz sliku sjemena (usp. Mk 4, 26-34). Isus tu usporedbu koristi više puta (usp. Mt 13, 1-23; Mk 4, 1-20; Lk 8, 4-15), a danas to čini pozivajući nas da posebno razmislimo o važnom stavu povezanom sa slikom sjemena, a taj je stav pouzdano čekanje.

Naime, kod sjetve, ma koliko zemljoradnik bacao izvrsno i obilno sjeme, i ma koliko dobro pripremio zemlju, biljke ne niknu odmah: treba vremena i strpljenja! Stoga je potrebno da nakon sjetve zna čekati s povjerenjem, kako bi omogućio sjemenkama da se otvore u pravo vrijeme i klicama da izbiju iz zemlje i izrastu dovoljno jake da na kraju zajamče obilnu žetva (usp. rr. 28-29). Pod zemljom se čudo već događa (usp. r. 27), u tijeku je golem razvoj, ali je nevidljiv, potrebno je strpljenje, a u međuvremenu je potrebno nastaviti okopavati tlo, zalijevati ga i plijeviti, iako se čini da se na površini ništa ne događa.

I Kraljevstvo je Božje takvo. Gospodin u nas stavlja sjeme svoje Riječi i svoje milosti, dobro i obilno sjeme, a zatim, ne prestajući nas pratiti, strpljivo čeka. Gospodin nastavlja brinuti o nama, s povjerenjem Oca, ali nam daje vremena – Gospodin je strpljiv – da se sjeme otvori, raste i razvija dok ne donese plod dobrih djela. I to zato što želi da na njegovom polju ništa ne bude izgubljeno, da sve dostigne punu zrelost; želi da svi rastemo kao klasje puno zrnja.

I ne samo to. Time nam Gospodin daje primjer: uči i nas da s pouzdanjem sijemo evanđelje tamo gdje jesmo, a zatim čekamo da posijano sjeme izraste i donese plod u nama i u drugima, ne obeshrabrujući se i ne prestajući se uzajamno podržavati i pomagati jedni drugima pa i tamo gdje, unatoč našim naporima, rezultate ne vidimo odmah. Često, naime, i među nama, neovisno o onom što se vidi izvana, čudo se već događa i u svoje će vrijeme uroditi obilnim plodovima!

Stoga se možemo zapitati: dopuštam li da u meni bude posijana Riječ? Sijem li potom s pouzdanjem Riječ Božju u sredinama u kojima živim? Jesam li strpljiv u čekanju ili se obeshrabrim jer ne vidim odmah rezultate? I znam li sve u miru povjeriti Gospodinu, dajući ujedno najbolje od sebe u naviještanju evanđelja?

Neka nam Djevica Marija, koja je prihvatila i učinila da u njoj izraste sjeme Riječi, pomogne da budemo velikodušni i pouzdani sijači evanđelja.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre,

Jučer je u Krakowu blaženim proglašen Michele Rapacz, svećenik i mučenik, pastir po srcu Kristovu, vjeran i velikodušan svjedok evanđelja koji je iskusio i nacističke i sovjetske progone, te odgovorio darom života. Pljesak za novoga blaženika!

I dalje stižu žalosne vijesti o sukobima i masakrima u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo. Upućujem apel nacionalnim vlastima i međunarodnoj zajednici da se učini sve moguće kako bi se zaustavilo nasilje i zaštitili životi civila. Među žrtvama su brojni kršćani ubijeni in odium fidei. Oni su mučenici. Njihova je žrtva sjeme koje klija i donosi plod te nas uči hrabro i dosljedno svjedočiti evanđelje.

Nemojmo prestati moliti za mir u Ukrajini, u Svetoj zemlji, u Sudanu, Mjanmaru i svugdje gdje se pati zbog rata.

Pozdravljam sve vas, Rimljane i hodočasnike! Posebno pozdravljam vjernike iz Libanona, Egipta i Španjolske; polaznike “Londonske oratorijske škole”; učenike iz biskupije Opole u Poljskoj i one iz Budimpešte-Albertfalve; sudionike Europskog foruma laika o temi “Vjera, umjetnost i sinodalnost”; i skupinu majki kongoanske katoličke zajednice iz Rima. Te mame dobro pjevaju! Volio bih vas ponovno čuti kako pjevate.

Pozdravljam vjernike iz Carinija, Catanije, Siracuse i Messine; prvopričesnike i krizmanike iz Mestrina, krizmanici iz Castelsarda (Sassari), iz Bolgarea (Bergamo) i Camina (Padova); i na kraju zahvaljujem darivateljima krvi, koji su upravo proslavili svoj Dan.

Sve vas pozdravljam i želim vam svima ugodnu nedjelju. Molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Ugodan ručak i doviđenja!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er