VJERA I DUHOVNOST

Ovo su Sotonine omiljene laži

Borba protiv smrtonosnih laži koje govori o Bogu i o nama

Razmislite o ovome: kad biste mogli imati dar da odmah i pouzdano otkrijete laži kad god ih čujete, kako bi vaš život bio drugačiji? Postavio sam prijatelju s iskrivljenim smislom za humor upravo to pitanje, a on je našalio: “Da imam taj dar, bacio bih ciglu na televiziju tijekom svake reklame i dobio bih čir svake izborne godine.”

Ali ipak se zadržimo na pitanju: kad biste mogli otkriti laži onako kako vam ih govore, kako bi vaš život bio drugačiji? Lako je zamisliti da bi naši životi bili puno bolji. Mogli bismo pristupiti našoj budućnosti s više samopouzdanja, čak i kad se osvrnemo na prošle izbore koji bi bili drugačije doneseni da smo vidjeli laži u to vrijeme.

Dakle, sada primijenimo ovo pitanje malo konkretnije: Kako bi naš duhovni život bio drugačiji da možemo otkriti Sotonine laži? Možemo biti sigurni da je ovo ključno pitanje jer Isus opisuje đavla kao “ubojicu od početka” i “oca laži” (Ivan 8,44). Drugim riječima, Sotona laže kako bi ukrao život – život tijela nasiljem i život duše grijehom. Nekadašnja krađa vodi u grob; potonja krađa vodi u pakao. Sotona govori laži o Bogu i o nama. Počevši od Edena, Sotona bi nas pokušao uvjeriti da Bog ne može biti dovoljan za nas i da nam Bog ne nudi najbolje.

Vezani članci

A od vremena pada čovjeka, Sotona nam govori laž da nas definira naš grijeh i da naš grijeh može i jeste porazio Boga. Korijen obje vrste laži je dvojak, naime, da Bog nije naš pravi Otac i da smo duhovna siročad bez nade da ćemo pronaći gostoprimljivo i trajno srce i dom. Snaga ovih otrovnih laži uporna je koliko i smrtonosna. Sotona nam nemilosrdno prokazuje Boga (“Bog vas može samo razočarati!”) i nemilosrdno nas optužuje pred Bogom (“Možete biti samo razočarenje za Boga!”) I ako ne budemo budni (1. Petrova 5:8), mi ćemo vjerujte u obje laži.

Skloni smo vjerovati tim lažima o Bogu jer takve laži možemo koristiti da opravdamo svoj grijeh. (Slično alkoholičaru koji racionalizira: “Da imaš supružnika kao što je moj, i ti bi pio!”) Skloni smo vjerovati takvim lažima o sebi jer su očaj i osuda manji posao od nade i obraćenja. Što uraditi? Uz rizik da zvučimo “nekorizmeno”, počnimo s radošću. Evo zašto: “Tužitelj braće je zbačen!” (Otkrivenje 12:10. Sotonino ime znači “optužitelj”.) Mi koji smo otkupljeni Krvlju Kristovom moramo inzistirati, protiv Sotoninih laži, da ono što nas definira nije naš grijeh, već naše krštenje i duhovno posvojenje.

Mi smo grešnici, da, i mi smo ljubljeni grešnici kojima je ponuđena spasonosna i dostatna Kristova milost. Istina da je Isus prolio svoju krv za grešnike otkriva monstruoznost Sotonine prve laži da Bog ne želi naše dobro. Bog nam je ponudio svoje najbolje, svog jedinorođenog Sina, za naše spasenje. Taj nezasluženi dar ne može se premašiti. I sada možemo vidjeti čistu zloću Sotonine druge laži, da nas samo Bog može odbaciti.

Mi kršćani imamo privilegiju biti suobličeni Kristovoj slici i prilici, tako da ono što naš nebeski Otac vidi i ljubi u svome Sinu, vidi i ljubi u nama. Osobito tijekom korizme, dok uzimamo u obzir idole koji polažu pravo na našu odanost, moramo se suočiti sa Sotoninom laži oslobađajućom istinom. Mi nismo siročad – mi smo nasljednici kraljevstva. Nismo beskućnici – imamo beskrajno očinsko srce koje čeka da se vratimo kući. Nismo izgubljeni – mi smo hodočasnici koji prolaze kroz ovu “dolinu suza”, pozvani u slavu koju ne možemo zamisliti.

Za ljubav prema Bogu i bližnjemu, sa zahvalnošću za dostojanstvo i sudbinu koju nam je izborio Krist raspeti, uzvratimo udarac. Oduprimo se Sotoninim lažima. Inzistirajmo na Božjoj vlastitoj istini u našim riječima, našem obožavanju i našem radu. To govorenje istine dugujemo Bogu, jedni drugima i sebi.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er