CRKVA

Ovo je vještina koju su dijelila trojica posljednjih papa

Jedna od najvažnijih zadaća svakog pontifikata jest naviještanje Božje Riječi, što svakako olakšava poznavanje stranih jezika. Sva trojica posljednjih papa, Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i aktualni papa Franjo, bili su poligloti. Zahvaljujući poznavanju brojnih jezika mogli su komunicirati s vjernicima diljem svijeta, piše Aleteia. Da vidimo, onda, kojim su se sve jezicima služili:

Papa Franjo – 8 jezika

Ovaj rođeni Argentinac odrastao je govoreći španjolski, ali i talijanski, budući da se njegova obitelj doselila iz Italije. Tijekom života još je naučio njemački, francuski, ukrajinski, portugalski i pijemontski jezik (koji se govori u sjevernoj Italiji). Naravno da je govorio i latinski, grčki i hebrejski. Jedini jezik koji Franjo smatra teškim jest engleski (zbog svoje fonetike). Papa je još kao 44-godišnji svećenik osam tjedana živio u Dublinu kako bi s tamošnjim isusovcima usavršio znanje engleskog jezika.

Papa Benedikt XVI. – 6 jezika

Papa emeritus također je lingvist. Porijeklom iz Bavarske, Benediktov materinji jezik jest njemački. Međutim, umirovljeni papa tečno govori engleski, španjolski, talijanski i francuski, a u manjoj mjeri služi se i portugalskim. Kao teolog i pisac također dobro poznaje klasične jezike.

Papa Ivan Pavao II. – nije moguće izbrojati

Pokojni papa Ivan Pavao II. bio je uistinu majstor korištenja stranih jezika. Mogao se sporazumijevati na više jezika, uključujući svoj materinji poljski, kao i portugalski, talijanski, francuski, španjolski, njemački i engleski. Također je savladao latinski jezik te pisanu upotrebu biblijskog hebrejskog. Iako nije tečno govorio, Ivan Pavao II. također je mogao razgovarati na slovačkom, ruskom, ukrajinskom, japanskom i tagalskom. I kao vrhunac, većina nas pamti kako je pokojni Papa, uz malo pripreme, progovarao na brojnim drugim jezicima. Jednom prilikom je nakon svete mise čestitao Uskrs na čak 57 jezika, a onda je sam sebe nadmašio kada je božićnu čestitku izgovorio na čak 62 jezika.

Svaka čast, Papa! Congratulations, Pope! Congratulations, Pope! Congratulations, Pope! Herzlichen Glückwunsch, Papst! Macte, Papa!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er