VJERA I DUHOVNOST

BORBA S DEPRESIJOM Ovo je tajna svete Male Terezije za radost, sreću i mir

Sveta Mala Terezije se tijekom svog života borila s depresijom, ali je uz Božju milost uspjela pronaći radost i sreću u ovom životu. Francuska karmelićanka sv. Terezija iz Lisieuxa najpoznatija je po svom “malom putu”, putu do svetosti koji se ne usredotočuje na velika herojska djela, već na jednostavne, obične geste ljubavi.

O tome opširno piše u svojoj autobiografiji Povijest jedne duše, gdje otkriva i “tajnu” radosti, sreće i mira koja je mnogima od nas tako često nedostižna. Njezin je život sadržavao mnogo patnje, poput gubitka majke u ranoj mladosti i teške borbe s tuberkulozom. Ipak, Terezije je pronašla “skriveni put” koji joj je dao trajni mir, sposoban sačuvati njezinu dušu od potpunog očaja. Napisala je: „Kad bi slabe i nesavršene duše poput moje osjećale ono što ja osjećam, nitko ne bi očajavao da će doći do vrha planine ljubavi, jer Isus ne traži velika djela, već samo zahvalnost i samopredaju.“

Terezija dalje objašnjava kako čak i da je svjesna svih grijeha svijeta, to još uvijek ne bi oduzelo mir njezinoj duši. “Osjećam da čak i da imam na savjesti svaki zločin koji se može počiniti, ne bih smjela izgubiti ništa od svog pouzdanja: mog srca slomljenog od tuge, bacila bih se u naručje svog Spasitelja. Znam da On voli Izgubljenog Sina, čula sam Njegove riječi svetoj Mariji Magdaleni, ženi uhvaćenoj u preljubu i ženi Samariji. Nitko me nije mogao uplašiti, jer znam u što da vjerujem u vezi Njegovog milosrđa i Njegove ljubavi. I znam da bi svo to mnoštvo grijeha nestalo u trenu, kao kap vode bačena u užarenu peć.”

Sv. Terezija je čvrsto vjerovala da je ovo samopredanje Bogu, popraćeno jednakom zahvalnošću za njegove velike darove, put do istinskog i trajnog mira koji ne prestaje: “Među učenicima svijeta, On se ne susreće samo s ravnodušnošću i nezahvalnost, i nažalost, među Njegovima, kako se malo srca predaju bez rezerve beskrajnoj nježnosti Njegove ljubavi. Sretni smo mi koji imamo privilegiju razumjeti najdublje tajne Naše Božanske Zaručnice.”

Sljedeći put kad budete u iskušenju očaja, osobito ako mislite da niste sposobni za mnoga velika djela, sjetite se ovih riječi svete Terezije. Potpuno se prepustite Bogu i zahvalite mu za mnoge darove koje vam daje. Učinite te dvije stvari i bit ćete na putu do mira i radosti koji nikada neće prestati.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er