VJERA I DUHOVNOST

Ovo je molitva djeteta Božjeg

Ovo je molitva djeteta Božjeg

Kontemplativna molitva je molitva djeteta Božjeg, oproštenog grešnika koji pristaje prihvatiti ljubav kojom je ljubljen i koji želi na nju odgovoriti ljubeći još više. Kontemplativna molitva je siromašno i ponizno predanje Očevoj volji punoj ljubavi u sve dubljem jedinstvu s njegovim ljubljenim Sinom”

Izraz “Drago mi je vidjeti te!” je potvrda našeg kontemplativnog duha. Jer “ljudsko biće ima osnovnu žudnju da vidi. Ustroj ljudskog bića je takav da živi najčistije kao vidjelac: u kontemplaciji” (Josef Pieper).

Kao što primjećuje sveti Grgur Veliki, “Kad netko vidi osobu koju voli, rasplamsa se žešćom ljubavlju.” Bog želi tu žarku ljubav za nas! Kontemplativna molitva je molitva djeteta Božjeg, oproštenog grešnika koji pristaje prihvatiti ljubav kojom je ljubljen i koji želi na nju odgovoriti ljubeći još više. Kontemplativna molitva je siromašno i ponizno predanje Očevoj volji punoj ljubavi u sve dubljem jedinstvu s njegovim ljubljenim Sinom (KKC 2712).

Jedna od najvećih radosti prijateljstva je samo biti u prisustvu prijatelja, šutjeti neko vrijeme, jednostavno uživati u društvu drugog. Ovo je kontemplativna radost. Sveta Terezija Avilska kaže: “Kontemplativna molitva po mom mišljenju nije ništa drugo nego blisko dijeljenje među prijateljima.” To postaje najdublja utjeha i u dobrim i u lošim vremenima.”

“U kontemplaciji postoji mješavina radosti i tuge: neizreciva radost u uživanju u prisutnosti božanskog domaćina, tuga jer ga nemamo u potpunom posjedu” (A. Tanqueray).

Katekizam nas potiče: U kontemplativnu molitvu ne ulazi se samo kad ima vremena: nalazi se vrijeme za Gospodina, s čvrstom odlukom da se ne predaje, bez obzira na kakve kušnje i suhoću naišao. Ne može se uvijek meditirati, ali se uvijek može ući u unutarnju molitvu, neovisno o zdravstvenom, radnom ili emocionalnom stanju. Srce je mjesto ove potrage i susreta, u siromaštvu i vjeri (2710).

Naša vjernost kontemplaciji velikodušno je nagrađena: “Kontemplativne osobe, težeći za onim što je iznad njih, nadilaze ono što same po sebi jesu” (sv. Grgur Veliki).

A sveti Toma Akvinski potiče našu nadu: Kontemplacija koja se sada bavi “nama daje izvjesnu ranu sreću koja počinje ovdje da bi se nastavila u budućem životu.”

“Kontemplativni život koji smo započeli sigurno će se usavršiti u nebu “jer oganj ljubavi, koji ovdje počinje gorjeti, bukti još većom ljubavlju kad vidimo Onoga koga ljubimo” (sv. Grgur Veliki).

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er