VJERA I DUHOVNOST

Deset moćnih oružja za duhovni boj protiv Đavla

Mi kršćani suočavamo se svakog dana s duhovni borbom. Božja riječ nas uči da je naš zemaljski život stalna borba protiv Zloga, podsjeća nas da smo se odlučili slijediti Krista i da budemo uvijek spremni suočiti se s Đavlovim udarcima.

Predstavljamo vam deset učinkovitih duhovnih oružja koje donosi  Aleteia

Prvo, posvetite veliku pažnju molitvi koja je temelj duhovnog života. Također nađite vremena za čitanje Biblije. Predlažemo da razmišljate o poglavlju 25, redovima 35-40 Evanđelja po Mateju.

Naposljetku, odvojite nešto vremena i za Crkvu. Znamo da nismo svi pozvani služiti puno radno vrijeme u Crkvi, ali možemo doprinijeti na neki način, unutar vlastitih mogućnosti.

Jedan od problema duhovne borbe je naš spori i slabi odgovor na kušnje. No uz Božju milost moguće je osnažiti svoju volju, te odlučno i oštro odbaciti kušnje već na početku. S druge strane, često imamo kušnje jer se sami dovodimo u grješne prigode. Uvijek se sjetite poslovice: Tko se igra s vatrom taj se i opeče.

Kada zapadnemo u kušnje, vrlo je korisno to sebi priznati i reći: “Đavao, Božji neprijatelj me kuša.“ Imenujte ga i recite kratke molitve tražeći pomoć od Boga.

Evo nekoliko primjera vrlo moćnih kratkih molitava: „Isuse, uzdam se u tebe“, „Slatko srce Marijino, budi moje spasenje“, „Gospodine, spasi me“, „Gospodine, pohiti da mi pomogneš“. Zazivajte sveta imena Isusa, Marije i Josipa s vjerom i pouzdanjem.

Duhovno očajavanje je iskustvo tame pred božanskom istinom, neosjetljivost na Božju riječ, lijenost u činjenju dobra i udaljenost od Gospodina. Može imati neočekivanu snagu i pokolebati vas u dobrim namjerama koje ste imali tek dan ranije.

Sveti Ignacije kaže da kada se osoba nalazi u stanju očajavanja, vrlo je važno više moliti i razmišljati, ispitati savjest (da bi se shvatilo zašto se osoba nalazi u takvom stanju) i zatim primijeniti primjereni lijek i kaznu.

Ako nemate što raditi, Đavao će vam dati dovoljno posla. Sveti Ivan Bosco nije bio sklon praznicima za dječake iz oratorija, upravo zato što je znao da je previše slobodnog vremena uvijek popraćeno mnogim kušnjama.

Duga i iskrena molitva, neprestano mrtvljenje (post), bliskost s Božjom riječi kroz njemu praktičnu primjenu i razmišljanje su učinkovita oružja u borbi i pobjedi nad Sotonom.

Sveti Ignacije nas upozorava da Đavao voli tajnovitost. Stoga, ako je osoba u stanju dubokog očaja, otvarajući se duhovniku, moguće je nadvladati kušnju. Šutjeti je kao skrivati porezotinu ili ranu pod odjećom. Dok se rana ne otkrije i ne dezinficira, ne samo da neće zacijeliti, već će doći do gangrene ili još gore do amputacije. Jednom kada se o kušnji porazgovara s duhovnikom, osoba dobiva moć nad kušnjom.

Prikladna upotreba sakramentala može biti vrlo učinkovita u borbi protiv Đavla. Ova 3 sakramentala su osobito učinkovita: škapular Gospe od Karmela, medalja svetog Benedikta i blagoslovljena voda.

U borbi protiv Sotone moramo se koristiti svakim oružjem. Bog je izabrao svetog Mihaela Arkanđela, kneza nebeske vojske, da strovali u pakao Lucifera i sve zle duhove. Sveti Mihael, čije ime znači „koji je kao Bog“, moćan je danas kao i uvijek.

Prema mišljenju mnogih egzorcista, Marija je osoba koje se Sotona najviše boji (sami demoni su to rekli). Marija ima mnogo titula, zazivanje jedne od njih je veoma korisno oružje u odagnavanju Zloga. Stara zmija, Đavao, može vas napasti pljujući otrov, ali ako zazovete Mariju, ona će mu zdrobiti glavu.

duhovni boj

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button