CRKVA

Otkriven stvarni razlog ostavke pape Benedikta XVI.

Otkriven razlog ostavke pape Benedikta XVI. ! Papa Benedikt XVI. navodno je podnio ostavku 2013. zbog kronične nesanice od koje je patio tijekom većeg dijela svog pontifikata. To je ono što pokojni papa tvrdi u neobjavljenom pismu potpisanom samo dva mjeseca prije njegove smrti, 28. listopada 2022., a poslanom njegovom biografu Peteru Seewaldu nedugo prije smrti.

Njemačka katolička agencija KNA otkrila je postojanje teksta 27. siječnja 2022., koji će u cijelosti biti objavljen u izdanju njemačkog časopisa Focus u subotu 28. siječnja. “Za upravljanje barkom Svetog Petra i naviještanje Evanđelja potrebna je i snaga duha i tijela, snaga koja je u zadnjih nekoliko mjeseci u meni oslabila do te mjere da sam morao prepoznati svoju nesposobnost da primjereno ispunim služba koja mi je povjerena.” Benedikt je u izjavi o ostavci, danoj na latinskom jeziku, rekao da je za upravljanje Crkvom potrebna snaga i da je on više nema dovoljno, piše portal Aleteia.

Papa Benedikt XVI. tako je 11. veljače 2013. kardinalima okupljenim u Vatikanu na konzistoriju objasnio zašto se odlučio odreći svoje službe. Međutim, papa nikada nije opisao točne razloge tog gubitka snage. U svibnju 2020., u intervjuu s Peterom Seewaldom objavljenom u njegovoj biografiji, papa emeritus i dalje je samo spominjao zdravstvene probleme zbog kojih mu je liječnik zabranio svako dulje putovanje nakon putovanja u Meksiko 2012. Također je povjerio da je tada bio je uvjeren da će umrijeti ubrzo nakon svog odricanja.

U neobjavljenom pismu Papa emeritus objašnjava istom Peteru Seewaldu “glavni razlog” svoje ostavke: “nesanica koja ga [ga] bez prekida prati od Svjetskog dana mladih u Kölnu” – njegovog prvog putovanja kao Pape, u kolovoza 2005. Kako bi se izborio s tim problemom, liječnik mu je propisao “snažne lijekove” koji su neko vrijeme djelovali, ali su na kraju “dostigli svoje granice”. U nedavnoj knjizi koju je objavio nadbiskup Georg Gänswein, koji je bio papin tajnik gotovo 20 godina, nadbiskup prepričava razgovor između Benedikta XVI. i pape Franje o njihovom spavanju:

Vezani članci

“Papa Franjo mu je jednog dana rekao da je spavao samo šest sati, kao kamen. A Benedikt je s tužnim osmijehom odgovorio: ‘To je dar koji njegov prethodnik nažalost nije imao!’’

265. papa u neobjavljenom pismu povjerava da je doživio nezgodu tijekom prve noći – s 23. na 24. ožujka 2012. – svog putovanja na Kubu i Meksiko, događaj koji je nadbiskup Gänswein također ispričao u svojoj knjizi. Papa piše da je ujutro našao svoj rupčić “potpuno natopljen krvlju”. Bez sjećanja na incident, on vjeruje da je “morao nešto udariti” u svojoj kupaonici i pao. “Bilo je potrebno nekoliko šavova da se zašije rana”, posvjedočila je njegova tajnica u svojoj knjizi o incidentu, rekavši da se Papa poskliznuo na kupaonskoj prostirci.

Njegov osobni liječnik kasnije je povezao incident s tabletama za spavanje koje mu je propisao i tražio da ima slobodno jutro tijekom svakog dana koji će od tada provesti u inozemstvu, objasnio je Papa u svom pismu. Ta su se ograničenja, u očima Benedikta XVI., “mogla primijeniti samo na kratko vrijeme.”

Kako se Svjetski dan mladih u Rio de Janeiru, Brazil, približavao u srpnju 2013., Papa je osjećao da neće moći “upravljati” događajem. Objasnio je da je tada odlučio odstupiti kako bi “novi papa” mogao otići u Rio umjesto njega. Za primatelja pisma, Petera Seewalda, ove su izjave prekinule nagađanja o razlozima papine ostavke.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er