MEĐUGORJEPLAVI KRIŽVJERA I DUHOVNOST

Obnova “Plavog križa”

4 srpnja 1982 godine, skupina mladih ljudi iz Bijakovića koji su se često skupljali ispred Vickine stare kuće, odlučili su unatoč tadašnjoj milicijskoj zabrani da idu na Brdo ukazanja da mole da se pomole.

I tako dok su molili Ivanu se nenadano ukazala Gospa i rekla mu da želi od tih mladića i djevojaka formirati molitvenu grupu.

Tako je i bilo. Molitvena grupa se formirala i išli su svakog utorka i petka na Plavi križ moliti krunicu. No još za vrijeme Jugoslavije Gospa se ukazala Ivanu koji je pošao na brdo moliti krunicu kod desnog Plavog križa zaustavila molitvenu grupu zbog toga što je tadašnja milicija 200 metara iznad Plavog križa pokušala zamkom uhvatiti članove molitvene grupe.

Tada je jedan od članova molitvene grupe ( Nedjeljko Brečić ) dao ideju Ivanu da se na tom mjestu stavi neka oznaka. Odlučili su da to bude drveni križ koji su prebojili plavom bojom.

I od tada se mjesto zove “Plavi križ” a lociran je odmah ispod Brda ukazanja u Bijakovićima

1999. godine na dan molitvene grupe 4. srpnja odmah poslije molitvenog programa umire član Ivanove molitvene grupe Nedjeljko Brečić te članovi molitvene grupe podigoše (lijevi) mali plavi križ.

Također sve do 18. ožujka 2020. godine , Mirjana Dragičević Soldo uz pratnju članova “Udruge Kraljica Mira Bijakovići – Međugorje” svakog 2. u mjesecu imala je ukazanja na plavom križu. A na tom mjestu će se svakog 2. u mjesecu zajedno sa Mirjanom moliti krunica u zahvalu Gospi zato što je bila sa nama sve ove godine.

Tako ove godine zbog istrošenosti i križevi i kip idu na obnovu na incijativu sina pok. Nedjeljka Brečića – Ante u suradnji sa članovima Cenacola. Uz križeve i kipove također će obnoviti mjesto oko Plavog križa.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er