CRKVAVIJESTI

Nova uhićenja svećenika u Bjelorusiji

Čelnici misionarske redovničke zajednice Oblata Marije Bezgrešne (OIM) osudili su skrivanje informacija o uhićenju dvojice njihovih svećenika u Bjelorusiji 8. svibnja.

„Nitko iz Katoličke Crkve nije bio zastupljen na njihovom sudskom ročištu. Nisu dostavljeni nikakvi detalji o ročištu, niti mu je bio omogućen pristup”, izjavio je glasnogovornik reda za poljsku provinciju o. Pawel Gomulak.

„Još uvijek tražimo pouzdane informacije o njihovom trenutnom statusu i uvjetima pritvora, kao i o kaznama s kojima se suočavaju i kako im možemo pomoći“, dodao je o. Pawel u reakciji na pritvaranje predsjednika Vrhovnih poglavarstva, delegata i predstavnika instituta i društava apostolskog života u Bjelorusiji o. Andrzeja Juchniewicza, i njegovog mlađeg kolege o. Pawela Lemekha.

Oba svećenika služila su u svetištu Gospe Fatimske u Šumilini u Vitebskoj biskupiji, a 10. svibnja im je određen pritvor od 15 odnosno 10 dana.

U intervjuu za OSV News, o. Gomulak rekao je kako su mogućnosti pomoći dvojici svećenika ograničene budući da su obojica bjeloruski državljani poljskog podrijetla, dok oblati nemaju pravni status u zemlji.

“Normalan postupak” u Bjelorusiji

Uskraćivanje informacija i pristupa je “normalan postupak” u Bjelorusiji kako bi se potaknuli strah i neizvjesnost. “Pritvorenima se kaže razlog, prema Administrativnom zakoniku, ali to ne mogu priopćiti drugima, budući da je ovo sudsko ročište obavljeno online putem Skypea, nitko mu nije mogao prisustvovati,” objasnila je koordinatorica ekumenske organizacija Kršćanska vizija (Christian VisionNatallia Vasilevich.

“Ljude se može optužiti za bilo što, koliko god minorno to bilo, i potom tražiti njihove telefonske poruke u potrazi za takozvanim ‘ekstremističkim materijalom’ koji datira godinama unazad. Čak i oni bez prethodnog političkog dosjea mogu biti uhićeni i kažnjeni na ovaj način”, istaknula je koordinatorica Natallia.

Uhićenje i optužba

Podsjećamo, Crkveni izvori izvijestili su da je o. Juchniewicz uhićen u svojoj župi u Šumulinu 8. svibnja nakon obraćanja skupu katoličkog svećenstva koje je predvodio vitebski biskup Aleh Butkevich. Istaknuli su da je o. Lemekh uhićen nedugo nakon toga dok je putovao u susjednu Poljsku kako bi se sastao s vođama reda oblata iz cijele Europe.

Potvrđujući uhićenja u priopćenju od 10. svibnja, oblati su zatražili molitve za svećenike i za župljane koji su ostali bez pastoralne skrbi.

U priopćenju se dodaje kako se čini da su oba svećenika optužena za “navodne diverzantske aktivnosti protiv bjeloruske države”.

U međuvremenu, španjolski vrhovni general oblata sa sjedištem u Rimu o. Luis Ignacio Rois Alonso rekao je talijanskom Servizio Informazione Religiosa 13. svibnja kako je „red duboko zabrinut zbog uhićenja i traži načine da osigura zdravlje i sigurnost svećenika. ”

Represija na svećenike u Bjelorusiji

U izvješću od 13. svibnja, neslužbena katolička web stranica Katolik-life, sa sjedištem u Gomelju, na jugoistoku Bjelorusije, objavila je da su dvojica svećenika uhićena u vezi s objavljivanjem sadržaja na internetu koji je vlada nazvala “ekstremističkim” i da su prema njihovim informacijama osuđeni na od 10 do 15 dana zatvora.

U svom intervjuu za OSV News, o. Gomulak je naglasio kako do sada „oblati nisu imali nikakvih posebnih problema u svom pastoralnom radu u Bjelorusiji.“

Međutim, dodao je da su režimski dužnosnici ranije ispitivali o. Juchniewicza i o. Lemekha nakon što su “izrazili solidarnost u ime oblata” s Ukrajincima nakon ruske invazije u veljači 2022. i zatražili “molitve za brzi završetak rata”.

“Ono što je najžalosnije jest da su se ta pritvaranja dogodila uoči svetkovine Uzašašća i neposredno prije blagdana Gospe Fatimske 13. svibnja, što znači da nisu mogli biti u svojoj župi na središnjem liturgijskom slavlju”, rekao je glasnogovornik oblata, piše nedjelja.ba.

“Uhićenje svećenika postalo je sasvim normalno u Bjelorusiji, nitko više nije iznenađen ili ogorčen ako svećenici provodu neko vrijeme u zatvoru”, istaknula je koordinatorica Christian Visiona te dodala:”Svećenike obično drže u ćelijama za izolaciju, što im još više pogoršava situaciju. Također je uobičajena praksa da se pritvorenicima naredi da snime video priznanja, a ako odbiju ostanu u zatvoru”.

Inače, Katolička Crkva čini 10% od 9,4 milijuna stanovnika Bjelorusije, u kojoj je sporni ponovni izbor Aleksandra Lukašenka u kolovozu 2022. nakon 26 godina na mjestu predsjednika bio popraćen oštrom represijom i međunarodnim sankcijama.

U svom izvješću za siječanj, papinska dobrotvorna organizacija Aid to the Church in Need navela je Bjelorusiju kao drugu u svijetu nakon Nikaragve po broju uhićenih katoličkih svećenika, s 10 pritvorenih pod optužbama za ekstremizam i izdaju 2023., zajedno s mnogim katolicima laicima.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er