CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Trgovina ljudima, strašna pošast i ‘sistemsko’ zlo

U poruci upućenoj međunarodnoj mreži redovnica Talitha Kum, u prigodi njezine druge opće skupštine, papa Franjo ponovno ističe potrebu borbe protiv te kriminalne pojave “koja ne poštuje i ne gleda u lice nikoga, osiguravajući velike profite ljudima bez moralnih skrupula”

Ratovi, klimatske promjene, socijalne i gospodarske razlike u korijenu su trgovine ljudima, jedne od najstrašnijih pošasti našega vremena – ističe papa Franjo u poruci sudionicima druge opće skupštine organizacije Talitha Kum, koja je jučer, 22. svibnja, završila u Sacrofanu, nedaleko od Rima, Papa, osim toga, upozorava da je potrebno boriti se protiv toga “sistemskog” zla kroz sustavan pristup na više razina.

„Trgovina ljudima je ‘sistemsko’ zlo“

Sveti Otac hvali rad Međunarodne mreže posvećenoga života za borbu protiv trgovine ljudima koja već 15 godina radi uz žrtve, uz spašene i ugrožene osobe te upozorava da su u sukobima, u velikim nejednakostima, ali i u promjeni klime korijeni te strašne pojave koja iskorištava ranjivost osobā prisiljenih na migraciju i položaj nejednakosti u kojemu se prije svega nalaze žene i djevojke, piše Vatican News.

„Trgovina ljudima ne gleda nikoga u lice i osigurava velike profite ljudima bez moralnih skrupula“

Papa Franjo potiče organizaciju Talitha Kum da nastavi taj hod uz žrtve, slušajući ih, pomažući im da reagiraju i istodobno djelujući protiv trgovine ljudima, aktivnosti koja ne poštuje i ne gleda u lice nikoga, osiguravajući velike profite ljudima bez moralnih skrupula. Osim toga, trgovina ljudima kontinuirano se razvija i uvijek pronalazi nove načine razvoja, kao što se dogodilo tijekom pandemije – napominje Papa.

„Da bismo uistinu bili učinkoviti protiv te toliko odvratne kriminalne pojave, imamo biti zajednica“

Kako bi se ukinula trgovina ljudima, dakle, imamo biti zajednica, kao što je naznačeno temom skupštine na koju Papa podsjeća u svojoj poruci, a koja glasi: “Hoditi zajedno kako bismo stali na kraj trgovini ljudima: suosjećanje na djelu za preobrazbu”. Misija je to koju Talitha Kum provodi godinama, postavši – napominje rimski biskup – kapilarna i globalna mreža ukorijenjena u mjesnim Crkvama, i potvrdivši se kao uporište za žrtve, za njihove obitelji, za najranjivije zajednice. Riječ je o djelovanju koje je s vremenom postalo i snažan poziv na odgovornost nacionalnim i lokalnim vlastima i institucijama. Na kraju, preporuka je pape Franje da se nastavi ići putem prevencije i skrbi, uspostavljajući brojne dragocjene odnose, prijeko potrebne za borbu i pobjedu nad trgovinom ljudima.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er