VIJESTIEUROPA

Njemačka: Posebne privilegije za one cijepljene

Njemačka vlada priprema nacrt zakona koji bi cijepljenima omogućio neke povlastice poput oslobađanja od karantene nakon povratka iz inozemstva. O iznimkama bi se moglo raspravljati već u ponedjeljak. Savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht je za sastanak savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak pripremila prijedlog zakonskih promjena koji bi cijepljene oslobodio od nekih mjera koje sa sobom donosi borba protiv pandemije. 

  “Ako se zaključi kako cjepivo ne samo da štiti one koji su ga primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mjera koje su na snazi”, rekla je socijaldemokratska ministrica Lambrecht u razgovoru za dnevnik Handelsblatt, prenosi DW.   Ona je rekla da se “teoretsko pitanje” iznimaka za cijepljene sada mora pretočiti u konkretno političko djelovanje. U jednom dokumentu, kojeg je prvi objavio dnevnik Bild, se citira jedan zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch u kojem se zaključuje kako cijepljeni protiv koronavirusa posjeduju manji potencijal zaraziti druge od onih koji predoče negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mjera za one koji su cijepljeni ali i za one koji su preboljeli koronavirus.

Sličnu mogućnost prije nekoliko tjedana najavio je i njemački ministar zdravstva iz redova Unije CDU/CSU Jens Spahn kada je rekao da se trenutno unutar vlade raspravlja o tome kojih mjera bi cijepljeni mogli biti oslobođeni. Tu se primarno spominje ukidanje mjera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inozemstva i prisiljeni su na desetodnevnu karantenu. Olakšanja bi moglo biti i svugdje tamo gdje se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, od mušterija traži negativni koronatest, poput frizera, većih dijelova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata jednom kada budu ponovno otvoreni. „Puna zaštita od cjepiva bi mogla u potpunosti osloboditi obveze testiranja”, rekao je Spahn. Spahn je par tjedana izričito naglasio kako se ne radi o „povlasticama” nego samo povratku temeljnih prava građana koja su privremeno, za vrijeme trajanja pandemije, stavljene izvan snage. 

Iznimke za cijepljene, pri čemu se podrazumijevaju oni koji su primili obje doze cjepiva, bi se mogle vrlo brzo, u sklopu upravo promijenjenog zakona o zaštiti građana od zaraza, primijeniti sa savezne razine, naravno uz potvrdu oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata, piše DW.   Ministar privrede Peter Altmaier međutim smanjuje euforiju oko skorašnjih iznimaka za cijepljene. S obzirom na to da bi se iznimke odnosile samo za one koji su u potpunosti cijepljeni, prema Altmaieru bi moglo potrajati dok osjetni dio stanovništva uopće dođe do takvih povlastica.  “Trenutno je oko 20 posto građana primilo prvo cjepivo. Ne vjerujem da bi iznimaka moglo biti prije lipnja ili srpnja”, rekao je Altmaier u subotu. On je rekao kako političke odluke tu u velikoj mjeri ovise o znanstvenim spoznajama.  Institut Robert Koch je svoj zaključak o tome da cijepljeni ne mogu prenijeti virus donio na temelju ispitivanja osoba koje su u potpunosti cijepljene i to dva tjedna nakon primitka drugog cjepiva.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vecernji list

Vezani članci

Back to top button