CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Najpopularniji biblijski stih na svijetu

Najpopularniji biblijski stih govori o Božjoj ljubavi prema svijetu i Njegovom naumu kako se čovjek može spasiti.

Postoji mnogo biblijskih stihova i odlomaka koji su postali popularni u modernoj kulturi. Ali niti jedan stih nije utjecao na svijet kao Ivan 3, 16.

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.

Jedan od razloga zašto je Ivan 3, 16 postao toliko popularan jest taj što predstavlja jednostavan sažetak duboke istine. Ukratko, Bog voli svijet, uključujući ljude poput vas i mene. Htio je spasiti svijet tako očajnički da je postao dio svijeta u obliku čovjeka Isusa Krista. Doživio je smrt na križu kako bi svi ljudi mogli uživati ​​blagoslov vječnog života na nebu. To je poruka evanđelja.

Pozadina biblijskog stiha

Kad se odlučimo utvrditi značenje bilo kojeg određenog biblijskog stiha, važno je prvo razumjeti pozadinu tog stiha, uključujući kontekst u kojem ga nalazimo. Specifični kontekst u Ivanu 3 je razgovor između Isusa i čovjeka po imenu Nikodem, koji je bio farizej – učitelj zakona.

Bijaše među farizejima čovjek imenom Nikodem, ugledan Židov. On dođe Isusu obnoć i reče mu: “Rabbi, znamo da si od Boga došao kao učitelj jer nitko ne može činiti znamenja kakva ti činiš ako Bog nije s njime. (Ivan 3, 1-2)

Farizeji obično imaju lošu reputaciju među čitateljima Biblije, ali nisu svi bili loši. U ovom je slučaju Nikodem bio istinski zainteresiran naučiti više o Isusu i njegovim učenjima. Organizirao je susret s Isusom privatno (i noću) kako bi stekao bolje razumijevanje je li Isus prijetnja Božjem narodu ili možda netko koga vrijedi slijediti.

Obećanje spasenja

Središnja tema razgovora između Isusa i Nikodema bila je nauk o spasenju – što znači da se čovjek treba nanovo roditi.

Nikodem je bio duboko zbunjen onim što mu je Isus pokušavao reći. Kao židovski vođa svog vremena, Nikodem je vjerovao da je rođen “spašen” – što znači da je od rođenja u zdravom odnosu s Bogom. Na kraju krajeva, Židovi su bili Božji izabrani narod, što znači da su imali poseban odnos s Bogom. I dobili su priliku da održavaju taj odnos čuvanjem Mojsijevog zakona, prinošenjem žrtve za oproštenje grijeha i tako dalje.

Isus je želio da Nikodem shvati da će se stvari uskoro promijeniti. Božji narod nije kroz povijest pokazao vjernost Bogu. U stvari, veći dio Starog zavjeta govori kako Izraelci nisu radili ono što je ispravno, već su umjesto toga napustili Savez u korist idolatrije i drugih oblika grijeha.

Kao rezultat toga, Bog je uspostavio Novi savez kroz Isusa. To je nešto što je Bog već objavio po spisima proroka.

“Nego, ovo je Savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana – riječ je Jahvina: Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj. I neće više učiti drug druga ni brat brata govoreći: ‘Spoznajte Jahvu!’ nego će me svi poznavati, i malo i veliko – riječ je Jahvina – jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati.” (Jeremija 31, 33-34)

Prema tome, Isus je u Ivanu 3 jasno rekao Nikodemu da bi kao vjerski vođa trebao znati o čemu se zapravo radi.

Važne su i Isusove posljednje riječi za Nikodema:

“Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.” (Ivan 3, 16-18)

Nada za svakog grešnika

Bog je odredio način da se čovjekova smrtna kazna može poništiti tako što će savršen, bezgrešan Čovjek platiti cijenu za grijeh. I tako, iz ljubavi prema nama, dao je svoga jedinorođenog Sina, kao žrtvu za grijeh tako da “nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni”.

Potpuna sila Božjeg gnjeva morala se izliti na bezgrešnog člana ljudskog roda. To je, kako kaže najpopularniji biblijski stih, bio Sin Isus Krist.

Oproštenje grijeha, vječni život i sama nebeska vrata širom su otvorena svima koji će povjerovati u Gospodina Isusa Krista za spasenje. Bog ne želi da propadne ni jedan pripadnik ljudskog roda, pa je Njegov poziv za spasenje otvoren za SVE. Jedini uvjet da primite Njegov besplatni dar spasenja jest vjerovati u Gospodina Isusa Krista – i bit ćete spašeni.

www.medjugorje-news.com/novizivot.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er