CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Crkva u Portugalu koja nadahnjuje čovjeka da zastane u osjetnom te progleda prema uzvišenom

Staru crkvu vlastitim rukama izgradili su župljani prije više od 30 godina, a nova crkva izgrađena je unutar nje. Tako su arhitekti naglasili važnost zajednice i tradicije, a novo i staro djeluje zajedno u zaštiti onoga što predstavlja duhovno, religiozno te transcendentno.

Crkvu Várzea u Portugalu dizajnirali su arhitekti studija FCC architecture te su renovirali i osmislili novu, simboličnu, unutrašnjost već postojeće crkve u općini Felgueiras u Portugalu, piše ArchDaily. Sami arhitekti naveli su kako je unutar postojeće građevine oblikovan novi prostor koji vjernike poput zaštitne kapsule odmiče od ovozemaljske stvarnosti i potiče čovjeka da se otvori prema onome iznad vidljivoga, iznad osjetilnoga te da zastane i samo osjeća.

Crkva je prožeta detaljima koji simboliziraju mistični identitet pozivajući tako na promišljanje i meditaciju o uzvišenom.

Staru crkvu koju su izgradili župljani prije više od 30 godina su zadržali te je unaprijedili kako bi bila učinkovitija, moderna i šira. Tako je poboljšana akustika te je prostor ugodniji za boravak. Nova crkva izgrađena je zapravo unutar stare čime je naglašeno zajedništvo, kontinuitet između tradicije i modernosti te predstavljeno ono uzvišeno.

Vezani članci

Foto: Fernando Guerra / FG + SG

Crkva može primiti 500 ljudi, a prvotni nacrt ugraviran je na vratima i predstavlja planinu kao mjesto gdje se očituje Bog. Ova rečenica kratko, ali odlično predstavlja cijeli projekt, rezovi i oblici u dizajnu crkve odlično definiraju i simboliziraju upravo Božju intervenciju. Njena unutrašnjost podsjeća na planine koje su u Bibliji često prikazivane kao mjesto susreta s Božanstvom.

Oltar, krstionica i Kristov križ izradio je kipar Paulo Neves koji je u svaki od komada urezao detalj otiska prsta, dajući tako mistični identitet cijelom prostoru što poziva na promišljanje i meditaciju o uzvišenom.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er