CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Nadbiskup Chaput: Transrodnost je grijeh i „konačna pobuna protiv Boga“

Umirovljeni nadbiskup Chaput iz Philadelphije se pridružio rastućem broju katoličkih vođa koji se protive transrodnom pokretu i rodnoj ideologiji.

Nadbiskup emeritus Philadelphije Charles J. Chaput je govorio prošlog tjedna protiv seksualnog nemorala i transrodnog pokreta u emisiju Daily Caller voditelja Tuckera Carlsona, na televizijskom programu Fox News, gdje je transrodnost nazvao „konačnom pobunom protiv Boga“.

Umirovljeni nadbiskup, kojega je papa Benedikt XVI. 2011. imenovao nadbiskupom Philadelphije, povezao je pokušaje „promjene spola“ s „temeljnim grijehom“ idolopoklonstva u intervjuu s Tuckerom Carlsonom prošlog petka. „Znate da katolici govore o istočnom grijehu, druge kršćanske zajednice govore o grijehu Adama i Eve, preko kojega su htjeli da budu poput Boga. Nisu željeli da im Bog kaže što da rade. Htjeli su to učiniti na svoj način”, rekao je u intervjuu.

Umjesto da Bogu damo čast, mi to dajemo nekome drugome ili nečemu drugome što isto tako pripada Bogu“, nastavio je. „To se zove idolopoklonstvo. To je temeljni grijeh. To je najopasniji grijeh i vodi nas putem da postanemo središte stvaranja“.

Vezani članci

Kada je bio upitan o želji ljudi da preuzmu ulogu Boga, nadbiskup Chaput je rekao sljedeće:

„…mislim da su današnja rodna pitanja glavni primjer toga, jer nismo zadovoljni tijelom u kojemu smo rođeni, mislimo da imamo moć postati nešto za što nismo stvoreni, da mogu postati žena ili žena može postati muškarac…“.

To je nešto što Bog čini, a ne nešto što mi činimo, i na neki način to je konačna pobuna protiv Boga“, dodao je Chaput.

Isto tako je govorio o seksualnoj revoluciji, opisujući je kao još jednu „veliku pobunu“ protiv Tvorca i izravne doprinositeljice seksualnih i rodnih patologija poput transrodnosti. „Znate da je seksualna revolucija bila velika pobuna protiv Boga“, rekao je. „Pobunili su se protiv načina na koji je Bog stvorio naša tijela i načina na koji je Bog stvorio ljudsku seksualnost, ali sada je došlo do točke kada mislimo da bismo trebali imati kontrolu nad vrstama ljudskih bića i njihovom naravi.

Nadbiskup Chaput se pridružio rastućem broju američkih prelata koji su proteklih mjeseci osudili LGBT i rodnu ideologiju. U svibnju je nadbiskup Salvatore Cordileone iz San Francisca osudio ono što je nazvao „strašnim“ i „vrlo alarmantnim“ trendom maloljetnika koji su kemijski kastrirani ili čak kirurški osakaćeni zbog rodne disforije.

Postoji mnogo znanstvenih dokaza vezanih uz štetu koja se toj djeci nanosi, blokirajući im razvoj u pubertetu, i to ne samo u smislu njihovog spolnog razvoja, već i u ostalim aspektima tjelesnog zdravlja“, rekao je nadbiskup u emisiji Daily Caller. „Mislim da je sljedeći korak ići sve dalje od prvobitno stvorenog poretka u kojemu je Bog stvorio muškarca i ženu“.

Osoba ne može promijeniti svoj spol“, je rečenica iz poruke koju je početkom ove godine izrekao biskup Earl Boyea iz Lansinga u državi Michigan. „Ljudska osoba je spoj tijela i duše, a tijelo – stvoreno kao ono muškarca ili žene – je konstitutivni aspekt ljudske osobe“.

Postupci, operacije i terapije osmišljeni da pomognu osobi u ‘promjeni’ njezinog spola su moralno zabranjeni“, navodi se u poruci koja je odjeknula i koju je objavio biskup Thomas Paprocki iz Springfielda u državi Illinois.

Komentari nadbiskupa Chaputa u emisiji Tuckera Carlsona su izrečeni u trenutku kada LGBT pokret i njihove pristaše, uključujući neke katoličke disidente, pojačavaju mjesečnu propagandu „ponosa“ – koja je većim dijelom seksualno eksplicitna i usmjerena izravno na djecu. Više od desetak vodećih dječjih televizijskih emisija u Sjedinjenim Američkim Državama je započelo s distribucijom LGBT sadržaja „ponosa“, poput animirane dječje serije Plavkine zagonetke (Blue’s Clues and You) od televizijske kuće Nickelodeon, koja je prošlog tjedna objavila video u kojemu glumi drag queen iz stvarnoga života.

I Vatikan i Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država (USCCB) su osudili rodnu ideologiju i transrodnost. Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država posebno ističe rizike koje ideologija predstavlja za djecu. „Posebno se nanosi šteta djeci kada im se kaže da mogu „promijeniti“ spol ili, nadalje, da ih se potiče na terapije hormonima koje će utjecati na njihov razvoj i možda ih učiniti neplodnima kada odrastu“, stoji u otvorenom pismu koje su 2017. potpisali članovi Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država.

Daljnje smjernice o problematici transrodnosti su trenutno „u izradi“, rekao je nadbiskup Cordileone prošlog mjeseca u televizijskoj emisiji Daily Caller.

nadbiskup

www.medjugorje-news.com

Izvor
quovadis croatia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er