SVIJET

Na slavljenje mise svećenika u moru reagirala i nadbiskupija: Svećenik priznao da je djelovao nerazborito

Na slavljenje mise u moru reagirala je nadbiskupija Crotone-Santa Severina koja je u priopćenju istaknula da je “nužno održavati minimum pristojnosti i brige za simbole koje zahtijeva sama narav liturgijskih slavlja”.

Nakon što su u javnost izašle fotografije vlč. vlč. Mattie Bernasconija koji u plićaku slavi misu na madracu na napuhavanje, talijanski svećenik je priznao je da je djelovao nerazborito te kazao da se takvo što neće ponoviti, prenosi CNA.

Trideset šestogodišnji svećenik objasnio je da je pomagao u jednotjednom ljetnom kampu za srednjoškolce u južnoj Italiji koji je organizirala Libera, organizacija koja se bori protiv utjecaja mafije, prenosi Bitno.net

“Htjeli smo zadnji dan provesti na plaži; bila je nedjelja i pojavilo se pitanje mise koju uvijek slavimo”, rekao je Bernasconi za talijanski list Corriere della Sera.

“Bilo je 10:30 ujutro i sunce je pržilo, pa smo se odlučili spustiti na jedino udobno mjesto: u vodu”, rekao je.

Ova neuobičajena misa privukla je pažnju ostalih kupača na plaži od koji su se neki pridružili, dok su drugi fotografirali događaj pa su se tako fotografije našle na internetu.

Gradski tužitelj Crotonea u kojem je misa slavljena kazao je za La Repubblicu kako smatra da postoji osnova za sudski proces protiv svećenika zbog “uvrede vjeroispovijesti”.

Reagirala je i nadbiskupija Crotone-Santa Severina koja je u priopćenju istaknula kako je “nužno održavati minimum pristojnosti i brige za simbole koje zahtijeva sama narav liturgijskih slavlja”.

“U nekim posebnim slučajevima, tijekom duhovnih vježbi, školskih kampova, na mjestima za odmor, također je moguće slaviti misu izvan crkve”, priopćili su iz nadbiskupije.

„Međutim, uvijek je potrebno stupiti u kontakt s crkvenim poglavarima mjesta o kojem je riječ, kako bi se međusobno savjetovali o najprikladnijem načinu obavljanja takvog euharistijskog slavlja.”

U nadbiskupijskom priopćenju navedene su i riječi iz nedavnog pisma pape Franje o Liturgiji: “Da budemo jasni: na svaki aspekt slavlja mora se pažljivo paziti (prostor, vrijeme, geste, riječi, predmeti, ruho, pjesma, glazba…) i svaka se rubrika mora poštovati. Takva pozornost bila bi dovoljna da se spriječi oduzimanje od okupljenih vjernika onoga što im se duguje: vazmenog otajstva slavljenog prema obredu koji postavlja Crkva. [§ 23].”

Komentirajući cijeli slučaj vlč. Bernasconi kazao je da krivi samog sebe jer je bio “pomalo naivan” te izrazio šokiranost brojnim “ogorčenim porukama” koje je dobio. Dodao je kako je dobio i ponešto pozitivnih reakcija.

“Jedna gospođa mi je zahvalila rekavši mi da osjeća kako joj je Crkva pristupila čak i na plaži. Svako je mjesto dobro za širenje riječi Gospodnje”, kazao je talijanski svećenik.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er