CRKVASVECI

Mučenici srijemske Crkve,mučenici iz prvih kršćanskih stoljeća

Danas se spominjemo brojnih poznatih i nepoznatih mučenika srijemske Crkve. Oni su za vrijeme progona kršćana u III. i IV. stoljeću svojom krvlju zalijevali sjeme kršćanstva na našem tlu. O tim mučenicima svjedoče sigurni povijesni podaci iz vremena krvavih progona, osobito za cara Dioklecijana.

Najpoznatiji su sv. Dimitrije, sv. Irenej biskup, sv. Anastazija ili Stošija, đakoni Donat i Fortunat, Sedam srijemskih djevica, Sinerot, djevice mučenice Bazila i Maksima, Klaudije, Kastorije, Simforijan, Nikostrat i Simplicije. Za seobe narodâ u 7. stoljeću, relikvije srijemskih mučenika ponajviše su prenesene u Italiju, gdje su pohranjene po različitim crkvama.

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji danas se slavi zajednički blagdan svih srijemskih mučenika. Taj je blagdan, kao i uopće štovanje srijemskih mučenika, dobio na važnosti 1976. godine. Tada je đakovački i srijemski biskup Ćiril Kos, nalazeći se 15. siječnja u Zadru na proslavi sv. Stošije, kod svečane koncelebracije zamolio zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka dio svetačkog praha sv. Anastazije koji bi se prenio u Srijemsku Mitrovicu. Do ispunjenja molbe došlo je 24. listopada iste godine.

www.medjugorje-news.com/hkm.hr

Vezani članci
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er