MOLITVE

Molitva svetom Sebastijanu za zaštitu od svake opasnosti

Molitva svetom Sebastijanu za zaštitu od svake opasnosti Sveti Sebastijan je bio moćan zagovornik za svaku potrebu, bilo da je riječ o kugi ili ratnim razaranjima.

Dok je sveti Sebastijan naširoko poznat kao zaštitnik sportaša, tijekom srednjeg vijeka češće su ga zazivali radi zaštite od svake opasnosti.Zazivali su ga tijekom mnogih pošasti koje su se širile Europom, kao i tijekom mnogih razornih ratova.

Kao rezultat toga, postao je popularan zagovornik za sve potrebe, osobito one koje prijete životu, prenosi Aleteia.org. Ispod je kratka molitva iz knjige “Pokorni kršćanin, svetom Sebastijanu za zaštitu od svake opasnosti” iz 19 stoljeća.

Daj, Gospodine, da usred kušnji koje trpimo za svoje grijehe, zagovorom tvoga blaženog mučenika Sebastijana zadobijemo ono što nam naše pouzdanje ne može priskrbiti. Tebi, Sebastiane, upućujemo našu poniznu molbu, u našoj nevolji i potrebi, ne prestajemo moliti za one koji će, dok su živi, ​​revno i neprestano raditi na Božju čast. Amen.

Godine 1476. nekadašnje predvorje na zapadnoj strani crkve sv. Marije u Trogiru preuređeno je u zavjetnu crkvu sv. Sebastijana, podignutu za spas građana od kuge. Pročelje ove renesansne crkve koju je izveo Nikola Firentinac bilo je ukrašeno skulpturama sv. Sebastijana, Krista Spasitelja te brojnim grbovima.

Osim što je kršćanski mučenik i zaštitnik od kuge, Sveti Sebastijan je bio zapovjednik Dioklecijanove tjelesne straže. Nikola Firentinac oblikuje prikaz sveca privezanog uz deblo stabla, s lagano zabačenom glavom. Skulpturu odlikuje Firentinčevo vješto oblikovanje tijela sveca i prepoznatljivi kontrapost, dok se na postolju nalazi natpis SEBASTIANV.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er