VJERA I DUHOVNOST

Molitva kojom odajemo počast našim pokojnima uz svaki obrok

Molitva kojom odajemo počast našim pokojnima uz svaki obrok Važna obiteljska tradicija kojom se odaje počast pokojnim vjernicima. Mnoge obitelji molitvom održavaju tradiciju zazivanja Božjeg blagoslova na svoju hranu prije jela.

To je jednostavan način zahvaljivanja Bogu za dobrotu koju nam je pružio, prepoznajući njegovu providnosnu ruku u našoj svakodnevnoj brizi. Katolička je tradicija da se ovoj molitvi zahvale doda kratko sjećanje na mrtve. To se tradicionalno moli na kraju objeda, piše Aleteia

“Neka duše vjernih mrtvih, po milosrđu Božjem, počivaju u miru. Amen.”

Iako se često izostavlja, to je važna tradicija koja podsjeća na one koji su otišli prije nas u znaku vjere i koji više ne mogu sudjelovati u našim obrocima. To postaje posebno snažno nakon smrti bliskog člana obitelji. Kratka molitva podsjeća na prisutnost preminulog člana obitelji i uključuje ga na duhovan način za stol.

Vezani članci

Na taj način okupljanje za objedom predstavlja priliku ne samo da se Bogu zahvali za darovane darove, nego i da se prisjeti mrtvih i da uspomena na njih opstane. To je također način da se moli za siromašne duše u čistilištu, moleći Boga da im skrati vrijeme kako bi mogle prigrliti radosti raja. Na taj način svaki obrok predviđa nebesku gozbu koju liturgija naziva “gozbom Jaganjčevom”, gdje ćemo se ponovno sjediniti s našim pokojnicima za svu vječnost.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er