BiHVIJESTI

Kuma donijela, kuma odnijela. Nakon blijede potpore FBIH, inspekcija harači po Hercegovini.

INSPEKCIJA U HERCEGOVINI Svi pamtimo godinu 2020. Dugo će ostati u sjećanju mnogim poslodavcima, privrednicima i poduzetnicima. Nakon buktanja virusa u Kini mnogi su smatrali da je to daleko i da će nas zaobići, ali takav scenarij na žalost se nije dogodio i veoma je brzo stigao na Europsko tlo.

Krenulo je u sj. Italiji da bi se kroz 15 dana u svim europskim zemljama počeli pojavljivati zaraženi. Tako i u našoj BiH. Pratimo situaciju u Europi i svijetu pa tako i mi jednostavno slijedimo njihove korake. Barem smo tako mislili, ali nije sve baš tako. Nije sve bilo copy/paste, a zašto nije upravo ćemo navesti.

Nedavno smo pisali kako se BiH uopće nije predbilježila za vakcine putem COVAXa međunarodnog sistema za nabavku cjepiva. Nije to samo gaf, ovaj gaf je puno gori od svih gafova koje imamo. U pitanju je moralna etika osoba. Naime privrednicima, poslodavcima, poduzetnicima i bilo kojem ekonomskom sektoru potpora od Federacije BiH je zaostala, neadekvatna i mizerna da se svi zapitamo kako je to moguće. E pa u BiH je sve moguće.

Mnogi od njih su dobili pomoć od županija jednokratno od 1025 KM (530 €) te 3 mj. subvencioniranja minimalnih doprinosa u visini od 245 KM (125 €) što daje ukupno potporu 1760 KM odnosno oko 910 €. To je bila kao subvencija da lakše prekoračimo krizno vrijeme koje još uvijek traje. Sad će za 15 dana biti upravo 12 mjeseci kako je to vrijeme, a vlada FBIH je izdvojila samo za 3 mjeseca subvencije. Dok mnoge europske zemlje su dale subvencije za 1 godinu, s mogućnosti produživanja još 6 odnosno 12 mjeseci, vlada FBiH je to skratila samo na 3 mjeseca. OK, ne može se.

Ali može se slati inspekcija da redom kazne kako mnogi vlasnici navode da su u prošlim navratima dobili kazne za neke banalne stvari, poput viška u blagajni od par KM, do nekih deklaracija neistaknutih ili nije upisana evidencija osobe koja je čistila toalet u koji nitko skoro ne ulazi. Upravo onaj tko je opstao i primio je neke subvencije od države, ovaj put će im uredno vratiti kroz kazneni zakon FBiH(Inspekcija). Ispada istinita stara poslovica, kuma donijela, kuma odnijela.

Kad već ne možete pomoći svom narodu i svojoj ekonomiji, nije kazneni zakon, zakon fizike da se mora ispoštovati. Pustite ekonomiste, privrednike i ostale koji se bore tu s crkavicom svaki dan da se izbore s ovom situacijom. Kad ne možete pomoći, nemojte barem odmagati. U redu je da se poštuju zakoni, ali gledati u sitnice dok oni koji su osuđeni za milijunske malverzacije hodaju slobodno i sudski epilog im traje po 10 godina. Mnogi su otpušteni, a nismo ni svjesni koliko smo se unazadili.

Mnogi su već otišli put Njemačke, Austrije i Irske, a ovi što su ostali imaju dobru volju i živce da se bore s situacijom, a kako ispada i sa samim državnim inspekcijskim aparatom. Otvorite te granice jer vidimo da vas nije briga za stanovništvo. Nema vakcina, nema posla, a ako ovako nastavite ostat će samo politički članovi vladajućih stranaka i penzioneri vam na teret državnog proračuna. Grüße aus Deutschland!

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er