VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Koju boju vežemo za blagdan sv. Josipa?

Ako za svetog Patrika vežemo zelenu boju, ima li sveti Josip određenu boju koja bi se mogla nositi 19. ožujka?

Dan svetog Patrika postao je svjetski dan “odijevanja u zeleno”, u čast sveca i zemlje koju je evangelizirao. Blagdan sv. Josipa, samo dva dana kasnije 19. ožujka, nema široko prihvaćenu boju. Međutim, to ne znači da se svetog Josipa ne može povezati s određenom bojom. Koja bi mogla biti boja svetog Josipa?

Liturgijski gledano, svećenici rimskog obreda na blagdan svetog Josipa nose bijelo. Bijela je boja svetosti, čistoće i pravednosti. To je boja koja se koristi za najvišu razinu liturgijskih blagdana, svečanosti. U religioznoj ikonografiji sv. Josipa prikazuju u raznim bojama. Na primjer, ponekad sveti Josip nosi plavo, što je boja koja je najbliže povezana s Blaženom Djevicom Marijom. Plava također može predstavljati nebo i ukazuje na nebesku svetost svetog Josipa. Zelena je još jedna boja koja se često nalazi na svetom Josipu, često na kipovima i ikonama. Ova boja može ukazivati na zemaljsku prirodu svetog Josipa, kao i na “novi život” kojem je pomogao da dođe na ovaj svijet, piše Aleteia.

Vjerojatno jedna od najpopularnijih boja vezanih uz svetog Josipa je smeđa. Boja prljavštine i drveta, smeđa se koristi za simboliziranje privremene prirode stvorenih stvari kao i poniznosti i siromaštva pojedinaca. Smeđa je također postala primarni simbol svetog Josipa zbog njegovih stolarskih vještina i povezanosti s fizičkim radom.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er