VJERA I DUHOVNOST

Kako je pokojni egzorcist otac Gabriele Amorth otkrio je svoj svećenički poziv

Otac Gabriele Amorth (1925.-2016.) imao je 17 godina kada je prvi put upitao Gospodina: “Što želiš od mene?” Sada ga poznajemo kao egzorcista, ali tu je zadaću preuzeo tek kad je već bio zreo svećenik.

Amorthov se poziv prvi put oblikovao kad je bio mladić fasciniran pasionistima i karizmom oca Jakov Alberione, utemeljitelj Družbe sv. Pavla, Kćeri sv. Pavla i ostalih zajednica u pavlinskoj obitelji. Putovanje u Rim promijenilo mu je život. O tome govori knjiga Don Amorth — La biografia ufficiale (Fr. Amorth — Službena biografija) Domenica Agassa.

U ljeto 1942., usred Drugog svjetskog rata, prije nego što je krenuo u posljednju godinu srednje škole, Amorth je otišao u Rim sa svojim župnikom kako bi upoznao red pasionista (“Sviđali su mi se pasionisti”, objasnio je ). Već je neko vrijeme imao ideju da uđe u kongregaciju, ali bez ikakvih jasnih preferencija, budući da još nije imao neposrednog znanja o njima. “Osjećao sam sklonost životu u zajednici, životu u nekom vjerskom redu”, rekao je novinaru Paolu Rodariju.

To putovanje u Rim promijenilo je tijek njegova života odlučujućim susretom. Dogodilo se da pasionisti nisu imali gdje ugostiti Amortha i njegova župnika, koji su tražili ležaj za noćenje. Savjetovali su im da pokucaju na vrata druge zajednice, vlč. Alberioneovi pavlini. Ni tamo nije bilo slobodnih soba, ali su ih pustili da spavaju na dva kreveta u ambulanti. Tako je Gabriele Amorth upoznao oca Giacoma Alberiona, omalenog pijemontskog svećenika koji je utemeljio Družbu sv. Pavla i povjerio joj zadaću naviještanja Evanđelja koristeći suvremena sredstva komunikacije. Upravo je taj susret odlučio budućnost mladog kandidata za svećenika.

“Završit ću treću godinu srednje škole i tada se upisujem” Amorth je rekao ocu Alberionu o njegovoj želji da postane svećenik. Ovako je ispričao svoj susret s apostolom tiska Elisabetta Fezzi u svojoj knjizi La mia battaglia con Dio contro Satana (Moja bitka s Bogom protiv Sotone): Kad sam imao sedamnaest godina, u drugom razredu srednje škole, upoznao sam fra. James Alberione, utemeljitelj Pauline Family, koji mi je dao posljednji poticaj. Pitao sam ga: “Što Gospodin želi od mene?” Želio sam da mi Bog kaže što da radim, ali zahvaljujući njemu shvatio sam da moram odlučiti.

Ali Bog je intervenirao i jednog dana otac Alberione mi je rekao: “Sutra ujutro ću služiti misu za tebe.” A poslije mise mi je rekao: “Pridruži se pavlinima!” “U redu”, odgovorio sam. Ali ja sam bio drugi razred srednje škole i predložio sam: “Završit ću treći razred srednje škole i tada ću se pridružiti.” “Zamolio sam ga da se moli za mene” Dodaje i druge pojedinosti o vlč. Alberionu u knjizi Saveria Gaete L’eredità segreta di don Amorth (Tajno nasljedstvo fra Amortha): Tada sam prvi put čuo za njega, uz komentare koji su mi ulili povjerenje da imam posla s Božjim čovjekom. Misleći da mi on može pomoći riješiti moj slučaj, zamolio sam ga da moli za mene i da pita Gospodina što da radim.

Jednostavno mi je obećao da će sljedećeg jutra slaviti svetu misu za mene. Bio sam tamo da mu služim misu (u 4:30 ujutro!) jer sam mislio da će me se sjetiti, kad me vidi. Poslije mise otišao sam razgovarati s njim i on se ograničio na jednu izjavu. Rekao mi je: “Pridruži se Pavlinima”. Tamo sam bio zadovoljan i istinski sam prihvatio taj odgovor kao da dolazi od Gospodina.”

Oca Alberionea je 27. travnja 2003. proglasio blaženim papa Ivan Pavao II., a članovi raznih zajednica koje čine Pavlinsku obitelj nastavljaju širiti Radosnu vijest u zemljama diljem svijeta. Otac Gabriele Amorth je svojom službom egzorcista (i svojim ponekad kontroverznim izjavama) iznio u središte pozornosti stvarnost đavla i demonskog utjecaja u svijetu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er